Пловдив е първенец по сделки с недвижими имоти

65 % е ръстът на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, а това е два пъти повече от тези във Варна и Бургас. Търсенето на имоти в Пловдив ударно превишава предлагането, докато по Черноморието тенденцията е обратна, съобщи БНР.

Пловдив е на второ място след София като общ обем сделки с недвижими имоти, но като процент на сделките спрямо глава от населението градът ни е безспорният първенец.

Това съобщи Мирослав Язов, председател на регионалната колегия за Пловдив на Националното сдружение „Недвижими имоти“ по време на дискусия за имотния пазар в Пловдив и региона.

На срещата беше поканен и заместник-кметът Димитър Кацарски, който трябваше да представи инвестиционните проекти в община Пловдив. Той обаче не уважи представителите на имотния бранш, въпреки потвърденото участие.

 

През миналата година е отчетено увеличение с 12 % на сделките със стари имоти, докато интересът към новото строителство е нарастнал само с близо 3 %, отчитат още от бранша в Пловдив.

В момента най – търсените за продажби са двустайните апартаменти, и старо, и ново строителство. Тяхната абсолютна стойност е 50 000 евро, колкото е и бюджетът на средностатистическият пловдивчанин.

Най – предпочитаният от купувачите на жилища е кварталът до Медицинския университет в Пловдив, в карето между булевардите „Васил Априлов“, „Копривщица“, „Шести септември“ и ул. „Любен Каравелов“. Там цените достигат до 900 евро на квадратен метър жилищна площ.

Развитието на индустрията и намалените лихвени проценти по ипотеките от банките са главните причини за бума на имотния пазар, отчитат още от бранша.

В момента, в който обаче се случи някаква драма с пазара на кридити – например лихвата се вдигне на 2,5%, всичко свършва, коментира Мирослав Язов, подчертавайки тясната връзка между пазара на недвижими имоти и пазара на кредити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България