Пловдив инвестира 2 млн. лв. в гребния канал и кандидатства за още 3 големи първенства

Пловдив иска още три големи първенства по академично гребане, за които представи официално кандидатури по време на заседанието на Изпълнителния комитет на ФИСА през изминалия уикенд в Люцерн (Швейцария). Става въпрос за Световна купа за мъже и жени през 2019 г. и за световните първенства за юноши и девойки и за мъже и жени в неолимпийските дисциплини през 2020 г., съобщиха председателят на организационния комитет Иван Тотев и заместник-кметът на Пловдив по спорта Георги Титюков, които бяха част от родната делегация в Люцерн.

Изборът на домакините на големи първенства през 2019 и 2020 г. ще бъде направен по време на конгреса на ФИСА в Сарасота в края на септември и началото на октомври. Преди това Пловдив ще е домакин от 19 до 23 юли тази година на световното първенство за младежи и девойки до 23 години, а догодина – и на шампионата на планетата за мъже и жени.

"За да се превърнем в още по-предпочитани домакини, трябва обаче да направим и втория гребен канал. Той ще ни изстреля в Топ 3 на света. Загубихме близо 3 години в излишни съдебни битки, но не сме се отказали от проекта за втори гребен канал, за който предстои единствено да мине процедура по ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда)”, декларира кметът Иван Тотев.

Заместник-кметът по спорта Георги Титюков пък допълни, че през последните 5 години Община Пловдив е инвестирала над 2 млн.лв. в подобрения за гребния канал - ремонт на хангарите и помещенията на финалния комплекс, нови съблекални и трибуни, направа на специален асансьор за параспортисти, който е уникален за Европа, а само двете стартови устройства за кану-каяк и гребане струват 662 000 лв. „Каналът ни е вече познат по цял свят като един от най-бързите, най-добрите и най-предпочитаните за гребане и кану-каяк”, заяви още Георги Титюков.

С 24 000 лв. от общинския бюджет ще бъде проектирана нова двуетажна сграда, като първият й етаж ще се ползва за складова база на двете федерации – по гребане и кану-каяк, а на вторият ще бъде изграден ресторант за кетъринг-хранене на спортистите по време на големите първенства вместо досегашната практика това да става в шатри.

Точно 2017 души от 56 държави от 6 континента са акдеритирани за предстоящото световно първенство по академично гребане за младежи и девойки до 23 години, съобщи председателят на организационния комитет Иван Попов. Той уточни, че в тази бройка влизат официалните лица, треньорите и журналистите, а състезателите са 854, като те ще гребат в 326 лодки. Официалното откриване на шампионата на планетата до 23 години ще е на 18 юли от 19 часа на Античния театър, а първите стартове са на 19 юли от 9 часа. Входът за зрители е безплатен. От 12 до 23 юли обаче достъпът до гребния канал за жителите и гостите на Пловдив ще бъде денонощно ограничен, тъй като такива са изискванията на международните федерация като мерки за безопасност и предпазна мярка срещу кражби. На гребния канал през тази 10 дни ще има струпан инвентар за близо 10 милиона евро, показват изчисленията на организаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България