Пловдив и Карлово домакини на европейска конференция по екосистемни услуги

Водещи учени и експерти в сферата на екосистемните услуги се събраха в Пловдив на  конференция в рамките на проект ЕСМЕРАЛДА, финансиран по програма Хоризонт 2020 на Европейската комисия.

По време на тридневната среща проектът ще представи резултатите от двегодишните си изследвания върху разработването на методология за картиране и оценка на екосистемните услуги. Учените ще имат възможност да получат оценка и препоръки от ключови експерти в тази сфера, включително и от представители на Европейската комисия и Европейската агенция по околната среда.

Като част от програмата на форума е организирано и посещение на Община Карлово, която е българският представител в европейския проект „Enhancing Resilience of Urban Ecosystems through Green Infrastructure”, който се занимава с изучаването и прилагането на екологични мерки за обогатяване на градските екосистеми. В рамките на посещението ще бъдат изнесени презентации от водещи учени в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово. Координатор на проект ЕСМЕРАЛДА е проф. Бенджамин Буркхард, който е водеща фигура в областта на екосистемните услуги и преподавател в университета в Хановер (Германия). Партньор е и Йоахим Маес, водещ учен в Joint Research Centre - JRC към Европейската комисия.

По рамките на председателството на България на Съвета на ЕС Йоахим Маес ще организира на 24 и 25 април 2018 г. среща в София на групата по картиране и оценка на екосистемните услуги (Mapping and Assessment of Ecosystem Services - MAES). „По време на срещата в България ще дискутираме и ще опитаме да разберем по-добре начините по които градовете могат да допринесат за постигането на целите на Стратегията за биоразнообразието,” коментира Йоахим Маес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България