Пловдив откри куп недостатъци в общинския бюджет за 2017г.

Два огромни недостатъка в проекта за бюджет на Пловдив за 2017-а откри общинските съветници от групата на БСП, която ще настоява за тяхното отстраняване преди приемането му на сесията този четвъртък. Според левицата в бюджет-2017 трябва да се предвиди електронното таксуване в масовия градски транспорт, от което се очакват 20 млн.лв. приход от продажба на карти и билети от автомати.

Вторият голям недостатък е, че бюджетът се внася за обсъждане без представена подробна информация за балансите на общинските предприятия, които реално са общинската икономика и формират 40 % от местните разходи. "Това е бюджет на екстензивното развитие с "типичните" хитрувания - занижаване, където е възможно на приходите, които после ще се похарчат непрозрачно или ще се прехвърлят като преходен остатък", смята лидерът на групата на БСП Николай Радев.

Примери за занижени приходни пера според левицата са планираните постъпления от имуществени данъци, продажба на общинска земя, туристически данък и др. Несъбраните вземания от 16 976 533 лв. също е голям нерешен проблем на екипа на кмета Иван Тотев. Крупният преходен остатък от 32 096 294 лв., от които 23 767 141 лв. от местни дейности, пък е белег за неумението на общината да планира и разходва заложените в бюджета средства, категорични са от БСП-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони