Пловдив очаква ЮНЕСКО да включи в списъка си Голямата базилика

Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив може да стане първият обект от древния град под тепетата, който да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, съобщи кметът Иван Тотев. Той уточни, че България няма от 1984 г. такъв вписан обект.

До началото на май 2017 г. трябва да приключат разкопките на Голямата базилика край католическия храм "Свети Лудвиг".

"Продължава работата по ПУП и социализиране на обекта с изграждане на защитно покритие и на цялата прилежаща инфраструктура, включително площадното пространство, което свързва катедралата и базиликата", обясни ресорният заm.-кмет по културата зам.-кмет Амелия Гешева.

След като приключват разкопките и обектът бъде приет от НИНКН, ще започнат строителните дейности по площадното пространство. Паралелно ще върви и консервацията на откритите находки, които са много повече от очакваното. "Надявам се да спазим срока и да открием обекта през 2018 г.", допълни зам.-кметът Амелия Гешева.

Пловдив ще е домакин от 27 февруари до 1 март на един от най-големите световни форуми, посветени на консервацията и социализацията на мозайки. Лекции ще изнесат световно признати учени и светила в сферата на опазване на културното наследство от Франция, Италия, Гърция, САЩ, Тунис и Сирия. Пловдив ще кандидатства за домакинство през 2020 г. на следващата световна конференция по опазване на културното наследство, която се провежда веднъж на всеки 3 години и през тази ще е в Барселона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България