Пловдив посрещна големия европейски писател Мирча Картареску

Заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж.Александър Държиков посрещна днес в кабинета си на чаша кафе и приятелски разговор едно от големите имена в европейската литература - румънския поет, белетрист, есеист, литературен критик и публицист Мирча Картареску.

Поводът за визитата е участието на румънския гост в тазгодишното издание на Европейските писателски срещи, които са част от Есенния салон на изкуствата в Пловдив. Събитието е тази вечер от 19.30 часа в двора на Градска художествена галерия – Експозиция „Енчо Пиронков” в Стария град. Мирча Картареску ще бъде представен на пловдивската публика от преподавателя във Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий” професор Иван Станков, който освен познавач на творчеството на румънския си колега, е чел 4 години лекции по български език и литература в Университета в град Крайова. Мирча Картареску е роден  на 1 юни 1956 г. в столицата на Румъния Букурещ.

Професор е в Букурещкия университет в катедрата по румънска литература. Има издадени 30 книги с поезия, проза, есета и публицистика. Превеждан е на 22 езика. На български език до момента са излезли  книгите с проза:  „Носталгия“, „Защо обичаме жените“, „Ослепително. Лявото крило“, „Ослепително. Дясното крило“, както и интегралното издание на трилогията „Ослепително“. Подготвя се издаването и на последната му белетристична книга „Соленоид“. Носител е на редица литературни награди в Румъния, Молдова, Италия, Германия, Сърбия, Швейцария, Испания и Австрия.

Европейските писателски срещи се провеждат за втора година и се организират от едноименната фондация, с подкрепата на Община Пловдив като част от културния календар на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони