Пловдив почете рождението на Стефан Стамболов

163-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов бе тържествено отбелязана днес в Пловдив пред паметника на видния български държавник на едноименния площад пред сградата на общината. В честването участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци, комитет "Родолюбие". Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив Стефан Попов, а слово за държавника произнесе историкът Александър Пижев.

За да почетат годишнината и да положат венци и цветя, пред паметника на Стефан Стамболов бяха изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Розалин Петков, председателят на Общинския съвет-Пловдив Савина Петкова, началникът на гарнизон Пловдив и командир на 68-а бригада Специални сили бригаден ген. Явор Матеев, заместник-кметовете Амелия Гешева, Георги Маринов и Стефан Стоянов, районни кметове, ексдепутатът Петър Петров и общински съветници. На днешния ден се навършват 20 години от преименуването на площада на името на Стефан Стамболов. Решението за това е взето през 1997 г., когато кмет на Пловдив е сегашният общински съветник Спас Гърневски, който също присъства на събитието и положи цветя на паметника на Стефан Стамболов. "В българската история човек с такава биография няма. Стамболов поставя държавата ни в необходимите и правилни коловози, основател е на пловдивското изложение. Стопанският му размах и политическата му прозорливост са възхитителни! Стамболов е най-крупната човешка и политическа личност в България! Паметта за него живее и ще живее вечно!", каза във въведението си водещият на церемонията Стефан Попов, който в театралната си кариера се е превъплащавал 2 пъти в образа на Стамболов.

Историкът Алексанъдр Пижев заяви, че Стефан Стамболов е ярка фигура, заела трайно място в историята на нашия народ, и то в две бурни епохи. Възвеличаван или обругаван, признат или отречен, той е държавникът, необходим на България във времето, когато трябваше да се защити нейната самостоятелност и да се отворят вратите на икономическия й просперитет. "Стефан Стамболов е революционер и държавник, който олицетворява историята на своя народ за цели десетилетия. Неговото име е символ на свободата на България и на най-ярките висини на българската държавност в края на 19-и век. През 1897 г. английската кралица Виктория пише в свое писмо: "Никой не очакваше тогава българите да се проявят като държавническа нация, която да се експонира от един такъв велик мъж като Стефан Стамболов", каза още в словото си историкът Александър Пижев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони