Пловдив праща 100 птици от Рая на ЮНЕСКО (СНИМКИ)

Голямата и Малката базилики и сграда „Ейрене” кандидатстват за включване в списъка на световното културно наследство

Забележителностите на града под тепетата ще бъдат промотирани в Париж на 14 декември

Античните мозайки от Малката базилика и Голямата раннохристиянска базилика, върху които са изобразени 100 птици от Рая, са главен акцент в представянето на съкровищата на Пловдив пред ЮНЕСКО. Градът под тепетата кандидатства за вписване в Списъка със световното културно наследство с три обекта – двата древни храма и сградата „Ейрене”, разположена в културен център „Тракарт” в един от подлезите в центъра на Пловдив.

Всички те са построени в периода между III и V век след Христа. На 14 декември в централата на ЮНЕСКО, намираща се в столицата на Франция Париж, кандидатурата на родните забележителности ще бъде представена от екип на Община Пловдив, Министерството на културата, Министерството на туризма и Фондация „Америка за България”.

На 20 ноември пък в седалището на световната културна организация ще бъде открита изложба с античните мозайки, съобщи Александър Държиков, заместник-кмет по културата и туризма. За представянето на мозайките бе заснето впечатляващо видео, което показва от птичи поглед находките в Епископската базилика. Предвижда се ценните мозайки от храма, заемащи площ от 2000 квадратни метра, да бъдат експонирани в началото на 2019 година, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България