Пловдив се позлати с 5 златни съкровища

Бившият и настоящият кмет на Пловдив Иван Чомаков и Иван Тотев се възхищават на оригинала на Панагюрското златно съкровище.

Уникална изложба събра находките от Вълчитрън, Хотница, Рупите, Дъбене и Панагюрище

Пловдив събра 5 от знаковите златни съкровища на България в изложба „Преоткритият свят на Стара Европа”, която ще може да се види от 14 май до 27 октомври в Регионалния археологически музей. Става дума за съкровищата от Вълчитрън (Плевенско), Хотница (Велико Търновско), Рупите (Петричко) и Дъбене (Карловско) и Панагюрското златно съкровище. В експозицията са представени и 250 експоната, свързани с най-древната история на Пловдив - от VII – III хил. пр. Хр.

„Пловдив се позлатява с това, което се случва. От днес той се превръща в златната столица на България“, коментира кметът Иван Тотев при представянето на експозицията. Идеята за обща изложба на петте съкровища е от 2014 г., когато директорът на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов обещал, ако Пловдив стане Европейска столица на културата, да събере най-голямата археологическа експозиция, разказа зам.-министърът на културата Амелия Гешева „Целта е посетители от страната и чужбина да видят, че Пловдив е един от най-старите живи градове в Европа и че България е една от най-ранните и развити европейски цивилизации“, заяви Костадин Кисьов.

Принципно в Пловдив е изложено копие на Панагюрското златно съкровище, но за изложбата сега до града с тежка охрана е транспортиран оригиналът. При строги мерки за сигурност са превозени и останалите 4 съкровища.

Най-старото от тях е Вълчитрънското, което се състои от 13 съда. Че те са златни, е станало ясно благодарение на едно прасе. Двамата братя, открили съкровището през 1924 г., решили, че е медно, и го захвърлили. Само най-големия съд използвали за копаня на прасето. С времето то го излъскало и така станало ясно, че съдът е всъщност златен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура