Пловдив се сдоби с дигитален център за историческото си наследство

????????????????????????????????????

Пловдив има вече чисто нов дигитален център за културното наследство на града под тепетата, разполагащ с модерна техника за дигитализация - компютри, сървъри, скенери, фотостудио, видео и аудио техника.

Той ще се помещава на ул. "Цанко Лавренов" 10 в Стария град и бе официално открит във вторник от кмета Иван Тотев, зам.-кмета Стефан Стоянов и Пламен Попов, ръководител на проект "Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив". Стойността му е за близо 1,15 млн.лв. (586 778,77 евро, а на 100% е размерът на безвъзмездната помощ от финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Целта на проекта е дигитализация, популяризиране и запазване за поколенията на 50 000 единици от движимото културно-историческо наследство на града - книги, предмети на изкуството, експонати и артефакти от фондовете на местните културни институти.

До момента дигитализирани са 45 000 и 30 големи паметници на културата от национално значение - Античният театър, Одеона и къщи от Стария град. Партньори на общината са Народната библиотека "Иван Вазов", Градската художествена галерия, Археологическият музей, Етнографският музей, Историческият музей и Общински институт "Старинен Пловдив". Дигиталният център ще се обслужва от управител и двама IT-специалисти.

През април ще бъде завършена софтуерната платформа, която ще обедини дигитализираните единици в мобилните станции и те ще могат да бъдат представени не само в Пловдив, не само в България, а и в Европа. "По този начин правим освен популяризиране и достъпност на културно-историческото наследство на града ни на европейската сцена. Богатството на пловдивските културни институти е безкрайно и подобаващото им представяне трябва да е достъпно за всички", коментира Пламен Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони