Пловдив се споразумява по дела за дупки

Обичайните щети от средно 200 лв. след оспорване набъбваха до над 1000

Общината е загубила над 10 такива дела

Община Пловдив прави завой в практиката си за дела за счупени в уличните дупки коли и започва да сключва извънсъдебни споразумения. Досега всеки иск се оспорваше в съда и така обичайните щети от средно 200 лв. за спукана гума и изкривена джанта набъбваха до над 1000 със съдебните разноски.

Обичайната практика е при пътен инцидент заради улична дупка пораженията по колата да се плащат от застрахователя, който след това започва да си търси парите от общината. Само от началото на 2018 г. градската управа е загубила над 10 такива дела, защото като собственик на уличната мрежа е длъжна да я поддържа в добро състояние. Този факт е бил отчетен от правния отдел на общината и при внасянето на поредния иск главният юрисконсулт Георги Стоилов предлага да се сключи споразумение, като обяснява, че така ще се избегнат не само разноските по делото, а и държавната такса ще бъде платена наполовина.

В случая става сума за “Тойота”, чиято предна дясна гума хлътнала в разместени павета на бул. «6 септември» в района на строителен хипермаркет на 18 февруари 2016 г. На собственика на колата застрахователната компания е изплатила 280,54 лв.

Комисията по извънсъдебните споразумения ще разгледа казуса във вторник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони