Пловдив ще си има отново детски мандолинен оркестър след 40-годишно прекъсване

След близо 40-годишно прекъсване в Пловдив е възроден Детският мандолинен оркестър, съобщиха от градската управа под тепетата. По този начин Пловдив ще се нареди до София, Сандански, Петрич, Пазарджик, Благоевград и Монтана, където има подобни китаро-мандолинни оркестри. През уикенда жителите и гостите на града под тепетата бяха запленени от богатия многожанров репертоар и перфектно изпълнение на  класически творби от европейски и руски композитори и пиеси на основата на българския фолклор на музикантите от Китаро-мандолинния оркестър към Народно читалище „Отец Паисий- 1919” в Сандански. Те изнесоха безплатен концерт във Виенския павилион в Цар Симеоновата градина в центъра на Пловдив.

Под бурните аплодисменти на пловдивчани и гости на града на мандолини, мандоли и китари, в съпровод на акордеон и контрабас свириха хора от различни възрасти и с различни професии - зъболекари, хирург от „Пирогов“, програмист, строителен предприемач, сервизен техник, адвокати и други. Всички те, обединени от голямата си любов към струнната музика, вече 41 години продължават да поддържат традицията, чието началото е поставено през 1976 г. от създателя на Китаро-мандолинния оркестър и дългогодишен диригент Стефан Борилов. От 2016 г., оркестърът носи неговото име и вече се е превърнал в една от емблемите на Сандански.

След успеха на Китаро-мандолинния оркестър от Сандански тази събота -  29 юли, от 19 часа край Виенския павилион ще се състои и първият от поредицата концерти на Гарнизонния военен духов оркестър-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони