Пневмонии убиват 800 000 души в света всяка година

Някои пневмонии се диагностицират само със снимка на белите дробове.

Децата и възрастните хора са най-уязвими

Симптомите са кашлица, температура и учестено дишане

Най-често се получават при усложнение от грипа или респираторни вируси

По данни на Световната здравна организация над 800 000 души годишно умират от различни типове пневмонии в света. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Понякога заболяването протича светкавично и се получават кръвоизливи, които са несъвместими с живота. „Белият дроб и надбъбреците са два различни органа, които са изключително важни за хомеостазата на организма. Когато в два различни органа едновременно се получат кръвоизливи, които блокират изцяло тяхната дейност, това състояние де факто е неспасяемо”, каза д-р Маджаров пред Нова телевизия.

Темата беше повдигната след като стана ясно, че най-вероятната причина за смъртта на седмокласничката от врачанското училище е пневмония. Преди месец 3-годишният Алекс почина след като мина през три софийски болници от хеморагична двустранна пневмония.

„Става дума за едно изключително тежко протичащо, бързо развиващо се състояние, за което не може да се направи нищо”, каза педиатърът доктор Елена Георгиева, която е един от лекарите, прегледали малко момче преди смъртта му. „Дори детето да е на легло в реанимация, реанимационните мероприятия не водят до нищо”, допълни д-р Маджаров.

„Пневмониите биват два вида, бактериални и вирусни. Бактериалната се получава като усложнение от грип или респираторни вируси. Усложнения като пневмония се получават често при свински грип, който през 2009-2010 година покоси много млади хора”, обясни за „Труд” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Най-уязвими са малките деца, възрастните хора, бременните жени и хората с компроментирана имунна система или с хронични заболявания.

„Ако нашите защитни механизми са добре, ако нашите имунни клетки са активни, всеки един вирус и бактерия се поемат и се убиват на входната врата. Когато тези клетки не са активни, те пропускат бактериите, които попадат дълбоко в дихателните пътища и могат да предизвикат възпалително заболяване”, обясни пулмологът д-р София Ангелова. Специалистът посъветва да не се бърза с антибиотици, а да се подсили организма с витамини. „Много важно е винаги да се започне с антивирусен медикамент, а да не се тръгва с антибиотиците, защото пък отиваме в ерата на постантибиотичната резистентност. Винаги се започва с антивирусен медикамент, така ще предпазим и белия дроб”, съветва д-р Ангелова.

Симптомите на пневмониите са висока температура с втрисане, липса на апетит, отпадналост и обща слабост, кашлица, болка в гърдите, ускорен пулс и ускорена дихателна дейност. При някои пневмонии е възможно да има и отделяне на храчки, които могат да бъдат жълто-зелени с наличие на кръв в тях, посиняване в областта на устата. При децата често се появяват гадене и повръщане, а при възрастните хора обърканост и сънливост. Някои пневмонии са със слабо изразена симптоматика и се диагностицират само със снимка на белите дробове.

 

Пулмолози: Учестеното дишане е сигнал за проблем

Учестеното дишане е сигурен сигнал за проблем, споделят пулмолози. При децата за учестено се считат над 30 вдишвания за минута, при възрастните над 20 вдишвания. Специалистите съветват при такива случаи веднага да се потърси лекарска помощ, тъй като може да се дължи на дихателна недостатъчност. Когато има съмнения, че дишането не е пълноценно, се отчита и нивото на хемоглобина в кръвта. Ако то е ниско, това означава, че до клетките не достига достатъчно кислород.

Учестеното дишане може да се дължи и на повишаване на телесната температура, запушен нос, кашлица и мръсен въздух.

Пулмолозите съветват при кашлица и затруднено дишане да се отворят прозорците, за да влезе студен и влажен въздух. Температурата на въздуха не трябва да е над 21 градуса, защото намалява влажността и провокира кашлицата. Добре е да се приемат витамини, да се пие много вода и да се приемат лекарства по лекарско предписание, тъй като самолечението понякога води до тежки усложнения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини