Повече млади българи ходят на психолог

Повече млади българи не се срамуват да посещават психолог или психиатър.

Депресивните състояния и негативните емоции се усилват през есента

Българинът не обръща достатъчно внимание на себе си

Все повече млади българи търсят психолог или психиатър, когато усетят, че имат проблем с психичното си здраве. Такава тенденция очертаха пред “Труд” експерти, които работят с хора с ментални заболявания.

За разлика от по-възрастните ни сънародници, сред подрастващите се увеличава броят на тези, които не се срамуват да се обърнат към професионалисти за помощ. Това е изненадващо за страната ни, тъй като на проблемите с психичното здраве не се обръща достатъчно внимание, според редица проучвания.

Това мнение споделя и психологът с дългогодишна практика Дорота Жултовска - Първулова. “Българинът категорично не обръща внимание на психичното си здраве. Първо, защото няма гласност на тези проблеми. Някои хора смятат ходенето на психолог или психиатър за срамно. Това най-вероятно е свързано с народопсихологията на българина. Второ, съществува нагласата, че когато споделяме проблемите си с приятели, нямаме нужда от специалисти. От близките си можеш да получиш подкрепа, но всъщност експертите могат да дадат най-адекватния съвет”, каза за “Труд” Дорота Първулова.

По думите на специалиста през есента се засилват психичните проблеми на хората, които вече страдат от тях или са предразположени да развият такива. “Всеки от нас изпитва такива отрицателни емоции - потиснатост, липса на желание за активности, тъга и т.н. Това не ни прави психично болни - има други симптоми, които определят дали човек има клинична депресия - като например симптомите да продължават повече от 2 седмици”, обясни Първулова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве