Повече от половината руснаци очакват отношенията със САЩ да се подобрят

Повече от половината от руснаците смятат, че след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ руско-американските отношения ще се подобрят, показва проучване на „Левада-центра“, пише„Ведомости“.

Общо 63% от поддръжниците на Тръмп обясняват своите симпатии с това, че той „се отнася по-приятелски към Русия“ в сравнения с неговия съперник Хилари Клинтън. Също така броят на онези, които положително настроени към САЩ се е увеличил от 23% през септември до 28% сега. Освен това 54% от анкетираните смятат, че личността на президента на САЩ в някаква степен има влияние върху техния живот.

Според заместник-директора на „Левада-центра“ Алексей Гражданкин руснаците вече две години са ядосани, те искат нормални отношения със САЩ и Европа и според мнозинството конфликтът със Запада е възникнал именно заради лидера на САЩ. „Затова смяната на ръководителя поражда такива надежди. По-голямата част от гражданите не се чувстват комфортно заради ситуацията на конфликт със Запада. И разочарованието, ако тези надежди не се оправдаят, ще бъде голямо. Освен това пропагандата само засилва тези настроения“, отбеляза социологът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят