Над 250 000 румънци протестираха срещу указа за декриминализиране на корупцията, стигна се до сблъсъци с полицията

протест, Румъния

Повече от 250 хил. румънци са демонстрирали в сряда срещу правителствения указ, декриминализиращ някои корупционни прояви, което се смята, че е отстъпление от предприетите в последните десет години реформи, насочени срещу това социално явление, предаде Ройтерс.

Снощи пред сградата на румънското правителство в Букурещ са се събрали между 130 и 150 хил. протестиращи. Други 100-150 хил. са се събрали на протест в други градове по цялата страната. Декретът е бил приет във вторник вечерта.

„Отменете го и се махайте после“, „Крадци! Крадци!“, са били част от скандиранията на разгневената тълпа. „Шансовете са ни малки, но е важно да се борим“, заяви един от протестиращите.

Ако указът бъде приложен, ще бъде декриминализирана злоупотребата със служебно положение, ако сумите по случая не надхвърлят 200 хил. леи (86 хил. лева). Това би сложило край на настоящето дело за корупция срещу настоящия председател на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня.

https://twitter.com/MandruRoman/status/826845720279924736

 

 

Между протестиращите пред сградата на правителството и засилените отряди на полицията са започнали сблъсъци. Няколко демонстранти са се опитали да пробият полицейските кордони, но получавайки отпор са започнали да замерят полицията с камъни, пиратки и димки. Полицията е използвала палки и сълзотворен газ в отговор, предаде ТАСС.

Хората скандират „Мафия в правителството“, „Оставка!“, и други антиправителствени лозунги. Протести има и в други румънски градове като Клуж Напока, Галац, Яш, Сибиу и Тимишоара.

Участниците на протестите се опасяват, че на свобода ще бъдат пуснати корумпирани политици и опасни престъпници чрез правителствен декрет.

Срещу правителствената инициатива се обяви президентът на страната Клаус Йоханис, който се присъедини към протестите. Опозиционната Национал-либерална партия, която подкрепя държавния глава е излязла с вот към недоверие към правителството.

https://twitter.com/paul2ivan/status/826896251652173824

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа