Повече от 300 джихадисти на ИДИЛ са се завърнали на Балканите

Официалните оценки на службите за сигурност на Европейския съюз и страните от Западните Балкани показват, че след появата на „Ислямска държава“ към Близкия изток са се отправили около пет хиляди души, около хиляда от които – от Балканския полуостров. Някои от тях са загинали в сраженията в Сирия и Ирак, но друга се е завърнала обратно, предава македонската електронна медия „Точка“, като се позовава на медийни доклади.

Смята се, че около 300 екстремисти са се завърнали в държавите от Балканския полуостров.

В рамките на втората по рода си конференция за борба с тероризма, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович заяви, че основната причина за радикализацията са икономически и социални проблеми, а също и разпространяваната джихадистка пропаганда.

„Тероризмът е един от най-големите проблеми на държавите и трябва това да се признае и разбере, за да бъде победен. Необходимо е рано посрещане на предизвикателствата, активна подкрепа от правителствата на страните от региона, но и финансова подкрепа от Европейския съюз“, подчерта Свиланович.

Предишна конференция, проведена в 2016. г. в Тирана, бе фокусирана върху проблемите с присъединяването на екстремистите към „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, докато сегашната е насочена към неутрализиране на влиянието на завърналите се обратно.

Изследването "Игра на търпение: Оценка и отговор на заплахата, която представляват завърналите се в Западните Балкани бойци", показва, че от 2012 г. до 2017 г. около 5000 души от страните от ЕС са отишли в Сирия и Ирак, а сред тях има около 1000 души от Западните Балкани.

Виена все още е основното място, където се координира радикализацията на региона. Според експертите по сигурността трябва да се обърне специално внимание на противодействието на радикалния ислямизъм в Словения.

Словенската разузнавателна служба контролира ислямските организации в страната в продължение на няколко години. Те предупреждават, че радикалните ислямисти в бъдеще биха могли да представляват непосредствена заплаха за националната сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа