Повече правомощия от КЕВР за цените на свободния пазар поиска бизнесът

След днешната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество сндикати, работодатели, министри и депутати обсъдиха шоковото поскъпване на ел. енергията на свободния пазар през декември. Но не стигнаха до решения. Заради това решиха да обсъдят темата и с премиера.

Бизнесът настоя за спешни мерки, които да се предприемат от страна на държавата, за да не се стига до нарастване на инфлацията, ограничения на производството на ел енергия и фалит на фирми.

Tвърденията, че цената, която ще плащат българските потребители на регулирания пазар, ще нарасне с 15% - 20%, са абсолютна спекулация. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на заседанието.

Корекция на таксата задължение за обществото поиска бизнесът. Тя е един от утежняващите компоненти. Искат и регулаторът КЕВР да се намеси, ако има нови спекулации на свободния пазар.

Икономическият министър Емил Караниколов oбяви, че ще иска шестмесечна отсрочка за приемане на новия Закон за горивата. Утре той ще внесе искането в Министерски съвет.

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че е възможна и да се обсъди държавна подкрепа за бизнеса във връзка с квотите за въглеродни емисии. Но по думите й е нужен сериозен анализ за тежестта, която бизнесът поема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес