Повече пътуващи учители ще получават пари за транспорт

Учителите, които пътуват, за да преподават в населено място, по-голямо от селището, където живеят, също ще могат да получават пари за транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

Условието е средствата да идват от бюджета на съответното училище. Това гласи анекс към Колективния трудов договор за системата на народната просвета от 16 декември 2016 г.

Законът за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) предвижда държавата да покрива разноските за път само на педагозите, които работят в малки селища извън местоживеенето си. В съответствие със ЗПУО на 16 януари Министерството на образованието и науката прие Наредба за условията и реда за възстановяване на транспортните разходи или тези за наем на педагогическите специалисти, която определя като малки населените места с до 5000 жители. В този обхват попадат 50% от детските градини и над 45% от училищата в страната. В тях работят над 75% от пътуващите педагози.

Разходите на останалите 25% от учителите, които работят извън селището, в което живеят, ще бъдат възстановявани по преценка на директора, ако в училищната каса има достатъчно пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование