Повикаха Григор за купа „Дейвис“

Българската федерация по тенис е изпратила официална покана до Григор Димитров да участва в купа „Дейвис“ догодина. Родният ас не е играл за националния отбор от 2015-а, когато се появи в тима, за да си гарантира олимпийска квота за Рио 2016. До момента тенисист №19 в света не изпълнява изискването да е играл поне два пъти в първенството за представителни отбори в олимпийския цикъл, а 2019-а е последният му шанс.

Купа „Дейвис“ ще е с нов регламент от 2019-а и още не е ясно кога и къде ще са мачовете на България. Засега родният тим с капитан Тодор Енев е в трета група на евроафриканската зона, но е възможно да се изкачи по административен път с едно ниво заради промените.

Григор до момента не е отговорил на поканата. Той продължава да тренира за началото на сезона в Австралия и разкри, че ще може да разчита на новия си „супертреньор“ Андре Агаси за първия турнир от Големия шлем – Аустрелиън оупън. Преди това Димитров ще играе и в Бризбейн, където миналата година стигна полуфинал. Ако не защити точките от този турнир, както и четвъртфинала в Мелбърн, му предстои ново отстъпление в ранглистата.

Междувременно шефовете на Откритото първенство на Австралия обявиха, че въвеждат тайбрек при равенство в петия сет. Именно централният корт в Мелбърн стана арена на най-дългия финал в Големия шлем – през 2012-а, когато Новак Джокович победи Рафаел Надал след 4:50 часа на корта. Подобни „маратони“ вече няма да има, а любопитното е, че победителят при 6:6 в петия сет ще бъде определян в т. нар. „шампионски тайбрек“ - до 10 точки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт