Повишена смъртност сред китовете тревожи учените

Американската Агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) разследва „необичайно висока” смъртност сред гърбатите китове през миналата година край атлантическите брегове на континента. Част от причините остават неопределени.

Според Менди Гарън, която работи за NOAA, феноменът продължава и през тази година. По бреговете от Мейн до Северна Каролина са открити 41 мъртви кита. „Нормалният” брой за открити мъртви животни от този вид е 14 годишно, казва експертът. През 2016 година са открити 26 мъртви кита, а от началото на 2017 те са вече 15.

От 20 прегледани от ветеринари мъртви китове 10 са загинали при сблъсъци с кораби. Те носят характерните белези като строшени кости и белези от витлата по тялото си. Броят на загиналите по този начин китове също е нараснал. Десетте други животни са били практически абсолютно здрави и причината за смъртта им остава неизвестна, информира БГНЕС.

След 40 години като защитен вид популацията на гърбатия кит в тази част на Атлантическия океан достигна между 10 400 и 10 750 екземпляра. Гърбатите китове се размножават в Карибския басейн. Извънредното увеличаване на смъртността сред различните видове морски бозайници се тълкува от NOAA като индикатор за влошено здраве на океана и увеличени проблеми на околната среда, които могат да засегнат здравето на хората.

Гърбатият кит (Megaptera novaeangliae) е вид от семейството на ивичестите китове, подразред беззъби китове. Те са сред най-големите животни на планетата. Възрастен екземпляр може да достигне 16 м дължина при тегло около 48 тона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят