Погазват се правата на психично болните

Примери за нарушения на конвенцията на ООН за правата на хората в неравностойно положение са твърде много легла в една стая; твърде малки помещения, които не позволяват лично пространство; липса на място за съхранение на лични вещи. Всичко това може да се види в част от клиниките и центровете за хора с психични заболявания у нас. Веднъж ратифицирали Конвенцията, ние трябва адекватно да пригодим стандартите си към нея и да уважаваме правата на тези пациенти. Това мнение изрази пред “Труд” проф. Силвана Галдеризи, действащ президент на Европейската психиатрична асоциация. Тя е на посещение у нас с представители на организацията по инициатива на националния ни консултант по психиатрия акад. Дроздстой Стоянов.

Както “Труд” писа, целта е да се направи външна оценка на системата и да се изготви доклад с препоръки за реформа на най-недофинансирания и занемарен сектор в здравеопазването ни - психиатрията. Това ще стане към края на октомври.

ЕПА ще изготви анализ с оценка и препоръки на базата на наблюдения и обиколки из лечебни заведения, предварителен доклад самооценка, базиран на данни от Националния център по обществено здраве и анализи и серия от работни срещи и обсъждане на възможни алтернативни модели в сферата на психиатричната грижа.

 

Проф. Силвана Галдеризи, президент на ЕПА:

Психиатрията в Курило трябва да се премести

Необходими са много инвестиции в сектора

admin-ajax-1- Проф. Галдеризи, бяхте на обиколка в няколко психиатрични болници и отделения у страната. Какви са първите Ви впечатления?

- До момента посетихме няколко различни вида институции за хора с ментални проблеми. Сред тях са Центърът за психично здраве и Националната психиатрична болница в Курило “Св. Иван Рилски”. Видях добра организация на работа, което, разбира се, се подкрепя и документално. Добрата организация особено важи за университетските звена и клиники. Отчитаме обаче липса на занимателна дейност, извън медикаментозното лечение, друга терапия не се провежда. Пациентите прекарват голяма част от деня, лежейки в леглото, а това не е добре нито за физическото, нито за душевното здраве.

- Материалната база в “Св. Иван Рилски” е в тежко състояние от години.

- Условията там са много, много бедни. Институции в подобно материално състояние имат нужда не от реконструкция, а от цялостно преструктуриране и преместване на друго място. Тези два типа институции – Държавни психиатрични болници (ДПБ) и Центрове за психично здраве (ЦПС) представляват 70% от местата за ментална грижа в България. Има много работа, която трябва да се свърши и са необходими много средства и инвестиция в психичното здраве. И това не е препоръка, а задължение. Причината е, че много държави, включително вашата, са приели конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, което включва и пациентите с психични заболявания и изискванията трябва да се спазват.

- Какво ще се случи през октомври?

- През октомври ще излезем с доклад, с анализ на настоящата ситуация в България по отношение на психиатричната грижа, базиран, не само на видяното от нас, но и на всички данни, които са ни предоставени от Националния център по обществено здраве и анализи.

 

Акад. Дроздстой Стоянов, национален консултант:

Разногласия в гилдията пречат на реформата

Съществуват групи в бранша, които се водят от материални интереси

admin-ajax-2- Акад. Стоянов, в качеството си на национален консултант по психиатрия поканихте у нас оценители от Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), които да изготвят доклад за състоянието на сектора през октомври. Защо?

- Причината за това мое решение, което е съгласувано и преведено в действие с подкрепата на Министерството на здравеопазването е, че вътре в самата професионална гилдия съществуват разногласия, които господстват повече от 20 години и затрудняват възможността за реформи в сектора. Други подобни посещения от чужбина, без да са били дори оторизирани от министерството или парламента, са завършвали без съществени резултати. Психиатрите за съжаление са се разделили на няколко групи, които имат сериозни разногласия помежду си. Това пречи на постигането на общ консенсус, който да се представи на управляващите като решение на проблемите в сферата на психиатричната грижа.

- Посочете пример в тази насока.

- Например искане за бюджет – чрез държавна субсидия например, или чрез пари от НЗОК. Има дълбоко противоречие по темата за клиничните пътеки в психиатрията. Пътеки няма заради острата опозиция на конкретна група, според която сумата, която ще бъде предоставена за сектора, ще е сравнима или дори по-малка и от сегашната държавната субсидия, която получаваме.

- Каква е тази опозиция и какви са мотивите й?

- Това са хора от самото съсловие и се движат от материални интереси. Те излизат с банални аргументи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве