Погнаха комари, кърлежи и гризачи в Ломско

Масирани атаки срещу нашествието на кръвопиещи насекоми и гризачи край Дунав започнаха в Лом.

Местната управа е отделила 36 000 лева от бюджета си за почистване на града и района от облаците комари, които и тази пролет се надигнаха от речните разливи и превземат улици, квартали и паркове.

Обявената обществена поръчка за избор на фирма за справяне с крилати паразити е пред финал и в началото на май ще бъде извършено първото пръскане, съобщиха от крайдунавската община. Общо през пролетно-летните месеци ще бъдат извършени три обработки на зелените площи в града, териториите около реките Дунав и Лом, вилните зони и селата в общината. В химическите атака срещу ятата кръвопийците ще бъде включен и специален аерозол срещу тигрови комари, открити преди време в района, които са преносители на опасни заболявания като жълта треска, енцефалит и инфекциите чикунгуня и денга.

Срещу кърлежи в крайдунавския град пък ще бъдат обработени над 100 дка площи в парковете и дворовете на училища, детски градини и социални центрове. В плановете за борба с преносители на зарази са включени и две атаки срещу гризачите в каналите на Лом.

За прочистването на града от кърлежи, плъхове и мишки местната управа е предвидила още 10 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България