Погребален агент продавал имоти на покойници

Прокуратурата и полицията разследват собственик на траурна агенция в Свищов за продажба на имоти на покойници с фалшиви завещания. Срещу Симеон Иванов, който е управител на частната траурна агенция „Алеа” е образувано досъдебно производство, научи „Труд”.

Засега има документирани два случая на опит за продажба на къща и апартамент на самотници след тяхната смърт. Според събраните до момента данни схемата за облагодетелстване била осъществявана чрез съставяне на завещания от името на починали свищовлии. Документите, в които Иванов бил вписан като наследник на имотите на въпросните лица пък били щателно заверени и от нотариус. След окомплектоването на нужните архиви, недвижимото имущество било обявявано за продан чрез съобщения в интернет и в медии.

До разкритията се стигнало след като будни съседи забелязали обявление , че се търсят купувачи за къща, чийто стопанин починал и се знаело, че той няма наследници. Репортер на „Труд” потърси за коментар Симеон Иванов. „Няма такова нещо! Това са лъжи и инсинуации! Някой иска да ме дискредитира! Не знам срещу мен да се води разследване. Никой не ми е искал обяснения, нито са ме викали на разпити”, заяви Иванов. Запитан как името му се е озовало във въпросните завещания, той не само, че не отговори, но и моментално затръшна телефона.

„Разпоредени са експертизи, които да установят чии са подписите под завещанията”, заявиха лаконично разследващи. Междувременно директорът на общинското предприятие „Обреди-Свищов” Димитър Димитров пък сезирал кметската управа на крайдунавския град, както и прокуратурата за многократно завишени цени на погребални артикули, за вземане на по-високи такси от опечалените и вписване на по-малки суми в официалните отчетни документи, както и за незаконна търговия с гробни места от частни траурни агенции.

„Схемата е добре проиграна. Представители на частните агенции откупуват от бедни старци гробни места, които те са си осигурили приживе”, обяснява Димитров.  Той разказва, че изпаднали в нищета баби , за да припечелят някой лев, решавали да продадат откупеното право върху гробен парцел. Агенцията пък препродавала въпросния гроб на близки на току-що починал човек срещу сумата от 400 лв след договорка. На първия правоимащ плащали 300 лв, а останалите 100 лв реализирали като собствена печалба. Сделката се узаконявала като се декларира пред нотариус, че прехвърлянето е станало безплатно. След това агенцията представяла в общината събраните документи по промяната на откупката на гробното място.

„Единият от случаите е особено фрапиращ. На 25 декември 2015 г неправомерно е било отдадено гробно място за повторно ползване, което реално е откупено до 2019 г. Близките на починалия човек изпаднали в шок след като отишли да почетат паметта му и установили, че в същия гроб са положени останките на друго лице. Надгробната плоча на техния близък била потрошена и на нейното място поставен друг паметник. Това е вандализъм! ”, разкрива Димитър Димитров.

Семейството незабавно подало жалба до Районната прокуратура в Свищов. По същия казус и Димитров като ръководител на общинското предприятие също депозирал сигнал с настояване за разследване и разкриване на виновните лица.

Според Димитров държавното обвинение в Свищов обаче отказало да образува досъдебно производство по случая. От свищовската прокуратура посъветвали потърпевшите да си търсят правата по частен път като заведат съдебно дело.  „Обжалвахме отказа пред Окръжната прокуратура във Велико Търново и в момента тече проверка”, информира Димитров.

Разследващите изясняват дали има и други случаи за облагодетелстване чрез търговия с гробни места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право