Погребват в масови гробове жертвите на коронавируса в Ню Йорк (ВИДЕО)

Стотици жертви на коронавируса се погребват в импровизирани братски могили край Ню Йорк. Шокиращата гледка съживява спомена за чумата от Средновековието, когато броят на починалите е бил толкова голям, че те не са били погребвани отделно, а в ями или са били направо изгаряни.

За последните 24 часа САЩ регистрираха 1 783 смъртни случая, като общият им брой е 16 478. Най-мрачна е картината в щата Ню Йорк, където само за последния ден има 779 смъртни случая, а общият им брой е 6 298, пише БГНЕС.

Но мракът, обзел Ню Йорк, не свършва дотук. Изправен пред очевидната невъзможност да се справи с прииждащите трупове, щатът е открил зловещ начин да осигури вечен дом за самотните си или бедни жители, загубили битката с COVID-19.

Властите в Ню Йорк са наели работници, които погребват мъртви в поле на остров Харт – остров, известен с тъжното си минало като място на психиатрична клиника, приют за бездомни, комуна за наркозависими и поправително училище.

Градът използва остров Харт, за да погребва нюйоркчани с липса на роднини или чието семейство не е в състояние да организира погребение, съобщава The Hill.

Около 25 тела се погребват всяка седмица от нископлатени затворници, работещи на острова, който се намира на източния бряг на градския квартал Бронкс и е достъпен само с лодка. Този брой започва да се увеличава през март, когато новият коронавирус се разпространява бързо, превръщайки Ню Йорк в епицентър на глобалната пандемия.

„На острова са погребвани около две дузини тела на ден, пет дни в седмицата“, казва Джейсън Керстън, говорител на службата, която съблюдава погребенията.

Преди да бъдат погребани, мъртвите се увиват в чували и след това се поставят в борови ковчези. Името на починалия се надписва с големи букви на всеки ковчег, което ще помогне в случай, че тялото трябва да бъде изровено. Телата се заравят в дълги тесни окопи, изкопани от багери.

„Добавени са два нови окопа, в случай че имаме нужда от тях“, каза Керстън. „За да помогнат на фона на скока на смъртността от COVID-19, от главния затвор в града бяха наети работници по договор“, добави той.

В четвъртък сутринта е забелязана баржа с хладилна камера на борда, в която има около две дузини трупове.

Говорителката на градския Център по медицински въпроси Ая Уорти-Дейвис, каза, че островът е използван като място за временни гробове, ако смъртните случаи превишат капацитета на моргата в града.

Центърът може да съхранява около 800 до 900 тела в своите сгради и има място за съхранение на около 4 000 тела в около 40 хладилни камери, каза Уорти-Дейвис.

Друг остров южно от Харт, Островът на Рандал в Ийст Ривър, се използва като паркинг за десетки празни хладилни камиони за транспортиране между градските болници.

Градски здравни служители бяха забелязани също в четвъртък да прехвърлят тела от два камиона в три катафалки, изпратени от погребални домове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка