Погребението на либерализма

Това ще стане под траурния марш на новата технологична революция

„Краят на историята“ ще бъде различен

В интервюто за британския Financial Times руският президент Владимир Путин каза, че западната либерална идея „е остаряла“ и е „влязла в конфликт с интересите на огромното мнозинство от населението“. Това буквално взриви установеното политическо и теоретично блато на концептуалния либерализъм.

Руският отдел на „Гласът на Америка“ веднага си взе коментар от адепта на съвременната теория на либерализма - Франсис Фукуяма. Точно преди 30 години, през 1989 г., той спечели световна слава след публикация на своето есе „Краят на историята?“, в което декларира, че няма конкуренти в либералния обществен ред. Настоящите теоретични постулати на Фукуяма разочароваха с баналните хиляди пъти преживени мантри за отвореността на демокрацията, толерантността, върховенството на закона в пазарната икономика и важността на свободните демократични избори и не отговориха на нито един от най-належащите въпроси на нашето време.

За каква толерантност можем да говорим във връзка с последните събития с бежанската криза в Европа в резултат от войните в Близкия Изток и Африка, разгърнати от либералния Запад? Фукуяма смята, че „конфликтът, дължащ се на притока на бежанци и имигранти в Източна Европа, се основава повече на чувството на страх, а не на реални опити за взаимодействие с други култури“. В крайна сметка самият страх е боязън и отхвърляне на чуждата култура! И това е явление далеч от либерализма.

Фукуяма предупреждава за опасностите от национализма. Но обективната оценка на ситуацията показва, че самият съвременен национализъм е продукт на съвременния либерализъм, довеждащ до социален и правен маразъм. Достатъчно е да припомним ситуациите на погроми, масови побои и изнасилвания от страна на последната вълна от мигранти, когато либералните европейски политици дадоха на полицията команда да не се намесват или да образуват наказателни производства срещу мигрантите престъпници.

Или си спомнете за същите европейски политици и философи - теоретици на либерализма, които открито призоваха европейските мюсюлмани да отидат първо в Либия, за да убият Кадафи, а след това - в Сирия за Асад! В крайна сметка, това е и грешната страна на съвременния либерализъм.

А възможни ли са въобще класическият либерализъм на Фукуяма и „Края на историята“ в условията на новата технологична революция? Самият Фукуяма все още не дава отговор на този въпрос. Друг модерен учен, млад професор от Израел Ювал Ноа Харари се опитва да отговори. В същия ден, 12 юли 2019 г., когато Фукуяма даваше интервю за „Гласът на Америка“, Харари даде интервю по същата тема на френското издание на Le Temp.

Харари в сравнение с Фукуяма е по-честен като учен. Според него информационните технологии и биотехнологиите вече образуват опасен съюз: „Владетелите на информационните и аналитичните инструменти ни познават по-добре, отколкото ние самите, и могат да контролират нашите мисли и желания.. В XXI век изкуственият интелект (ИИ) и биотехнологията откриват нови перспективи. С помощта на камери, дронове, биометрични сензори, записващи устройства можете да следите милиони и дори милиарди хора едновременно. А събраната информация като електронни данни може да се интерпретира от машини. В крайна сметка, технологията позволява достъп до мозъка.. Големите западни корпорации проследяват милиони и дори милиарди хора, за да научат техните характери и вкусове. На този етап това наблюдение се използва за продажбата на стоки и услуги. Но също така може лесно да се използва и политически, както се случи в случая с Cambridge Analytica. Тази британска компания използва цялата получена информация за да манипулира изборите в САЩ през 2016 г. и още 200 избори в различни страни по света за 2013 - 2018 г.

Последното обстоятелство бие по още една свещена либерална крава на Фукуяма, „свободните демократични избори“. Щом изборите се контролират чрез ИИ и базата данни, тогава всичко е позволено! И избори няма!

Харари смята, че „либерализмът е в криза, но не умира“ и вярва, че „една от силните му страни е способността да си признава грешките и да преоткрива себе си“. Той вярва, че една нова форма на либерализъм винаги ще спечели съперничество пред новите форми на авторитаризъм. Но това, според нас, е примитивно научно разбиране за реалността и прогнозиране на бъдещето.

Харари явно подценява способността и авторитарните режими да правят изводи от грешките на миналото и да преструктурират стратегията за развитие не по-малко ефективно от либералните държави.

И Фукуяма, и Харари изхождат от още един основен принцип на либерализма - пазарната икономика, където свободата на предприемачите ВИНАГИ е по-важна от държавното регулиране. Опитът на главния икономически конкурент на либералния Запад - Китай, сломи и втората свещена либерална крава. В публикуваната наскоро на руски книга на Кай-Фу Ли „Свръхдържавите на изкуствения интелект. Китай, Силиконовата долина и Новият световен ред“ убедително е показана цялата история на реакцията на китайската компартия по отношение на технологичната революция и разработването на стратегиите за развитие на Китай въз основа на най-ефективните тенденции.

Основният извод от това изследване е, че в Китай успяват да използват държавната и партийна машина, за да създадат възможност на своите предприемачи да се развиват интензивно, създавайки за тях максимум преференциални условия. Както пише авторът на книгата, „държавното участие понякога е изключително ефективно“. Висшите ръководители на Китай не чакат „пазара да заработи“. Те искат да накарат парите на правителството да работят възможно най-бързо, а за това е нужен качествен скок. И това беше направено на всички нива на управление.

Естествено, в условията на най-жесток контрол върху разходването на средства.

Ясно е, че „Краят на историята“ ще бъде различен. Сега либерализмът на Фукуяма е почти погребан. Новата технологична революция ражда нови форми на икономическо и социално управление. А политиците и учените трябва да изпълзят от удобните си пещери от познати понятия.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения