Подвижна станция измерва качеството на въздуха в Пловдив за Европейската седмица на мобилността

Мобилна станция за мониторинг на атмосферния въздух, която е собственост на МОСВ (Министерството на околната среда и водите), бе поставена днес на улица „Васил Левски” в Пловдив в участъка между булевардите „България” и „Пловдив”, където движението на МПС-та бе спряно за 2 часа между 11 и 13 часа.

Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността съвместно с Община Пловдив и Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда. Ограничаването на движението в натоварен участък от градската среда се осъществява за шеста поредна година със съдействието на „Пътна полиция”-Пловдив, за да се наблюдават кръстовища с дълъг престой на автомобили. Мобилната станция ще измерва емисионното натоварване на атмосферния въздух със и без моторни превозни средства в дадения участък.

„Целта е да покажем каква промяна в качеството на въздуха има, когато е нормално движението на моторни превозни средства и когато се ограничи автомобилния трафик в дадена градска зона“, коментира Елена Найденова, експерт в дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив. Според нея насърчаването на алтернативни форми на придвижване и екологичен публичен транспорт са едни от основните мерки, които могат чувствително да подобрят качеството на въздуха в българските градове.

По време на Европейската седмица на мобилността през 2015 г. мобилна станция бе позиционирана на кръстовището на „Баня Старинна“. Отчетено бе въздействието върху качеството на атмосферния въздух в района от ограниченото движение на автомобили. На този ден анализираната средноденонощна стойност на ФПЧ10 бе 38 mg/m3, което е под нормативно определените 50 mg/m3 за средноденонощна норма. Мобилната станция на МОСВ ще остане да измерва качеството на атмосферния въздух в участъка между булевардите „Дунав“ и „България“ до 21 септември (четвъртък) включително.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони