Подготвят се около 60 плажа за отдаване на концесии

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи на форум, че се подготвят около 60 плажа за отдаване на концесии. Започнала е предварителната подготовка, анализите ще приключат до няколко седмици, допълни министърът на дискусия на тема "Прозрачност и ефективност на концесиите в България".

Ангелкова посочи, че заради следващия летен сезон с приоритет ще са плажовете, чиито концесионни срокове изтичат до края на тази година или през следващата година, съобщава БНТ. Министърът на туризма информира още, че утре ще завърши общественото обсъждане на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които предвиждат да има четири групи плажове според това къде са разположени. Предстои да се направи обобщение на предложенията по промените в закона, като целта е те да бъдат в сила още от следващата година.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи на форума, че 511 са действащите концесии, предоставени за добив на подземни богатства. Приходите от началото на тази година до края на септември от концесионни възнаграждения са в размер на 127 млн. лева. За 2015 г. те са били 74 млн. лева.

Петкова посочи, че сериозна пречка за бизнеса на светло е незаконният добив. Тя отбеляза, че е сформирана междуведомствена работна група, която търси успешен вариант за борба с него. За миналата година е имало 11 сигнала за незаконен добив, съставени са актове, има издадени наказателни постановления, за определени случаи е уведомена прокуратурата, каза министър Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България