Подготвя се програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София

Подготвя се програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София и утре на нарочна пресконференция Йорданка Фандъкова ще я представи. Това каза на пресконференция председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

„В нея ще има мерки, които досега не са предприемани и се надяваме да бъдем подкрепени от гражданите на София. Разбира се, ограничаването на автомобилния трафик, спиране от движение на коли без катализатори и т.н.“, допълни Герджиков.

Според него това са все неща, които със сигурност ще допринесат за подобряването на атмосферния въздух. По думите му тази програма ще бъде детайлно обсъдена и след това ще се разгледа в комисията на общинския съвет и вероятно след няколко месеца ще бъде приета.

"Осъзнаваме проблема с качеството на въздуха и не се крием от него. Осъзнаваме го не от тази година. През последните няколко години се взеха много мерки – и завода за отпадъци, и продължаването на метрото, и рязкото повишаване на качеството на новите превозни средства, и увеличаването на миенето на улиците. Това са конкретни мерки, които дават резултати. Самите изследвания го показват. Това не значи, че проблемът е решен“, заяви председателят на Столичния общински съвет.

Според последните измервания при допустимата за ФПЧ норма от 55 микрограма на кубичен метър (55 µg/m3) в „Дружба“ в 13 ч са отчетени близо 500 µg/m3 според националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух. Това е превишение на нормата близо 10 пъти. В рамките на 24 часа в квартал "Дружба" нормите са превишавани над 7 пъти при няколко измервания, които се правят на всеки час. Около 7 пъти по-прашен е бил въздухът и при измервателните станции в „Красно село“, „Павлово“ и „Младост“. В „Надежда“ станцията е отчела „едва” 4 пъти превишение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България