Поддръжката на оградата по границата ще става без обществени поръчки, реши парламентът

Поддръжката на оградата по границата ще се извършва без организирането на обществени поръчки. Това решиха депутатите с приемането на промените, внесени от ГЕРБ и "Обединените патриоти", които изключват договорите за поддръжка на съоръжението от обхвата на Закона за обществените поръчки.

В досега действащото законодателство Законът за обществените поръчки не се прилагаше за договори за услуги, доставки или строителство, свързани с изграждане на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница. С направените промени в това число се добавят и договорите за поддръжката на този тип съоръжения.

БСП и ДПС не подкрепиха промяната и заявиха, че това се прави за прикриване на далавери и промяната не е необходима.

"С промените в Закона за обществените поръчки се цели да се облекчи поддържането и възстановяването на възпрепятстващото съоръжение, което е определено за стратегически обект и неговата експлоатация е част от системата за опазване и охрана на държавната граница", обясни председателят на правната комисия в парламента и един от вносителите на законопроекта Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България