Поддръжници на Ердоган на митинг: Вие сте дар от Бога

Факсимиле: Reuters

Милиони турци се събраха в Истанбул, призовани от президента Реджеп Ердоган да осъдят неуспешния преврат срещу правителството.

Митингът се превърна в демонстрация на сила на фона на критиките от Запада за повсеместната чистка на всички нива в Турция след опита за преврат, пише "Ройтерс".

Поддръжниците на президента Ердоган държаха червени плакати с надписи: "Ердоган, вие сте дар от Бога", както и "Наредете ни да умрем, и ние ще го направим".

"Ние сме тук, за да покажем, че знамената няма да паднат, молитвите ни няма да бъдат заглушени", казва Хайджи Мехмед, участник в митинга.

Демонстрацията е под надслов „Демокрация и герои" и в нея участват и трите основни опозиционни партии.

Голяма част от присъстващите на митинга са привърженици на Ердоган.

Свикана от управляващата партия на президента, демонстрацията е последната от серията неспирни митинги в подкрепа на властите след опита за преврат на 15 юли.

След неуспешния опит за преврат турският президент обеща да отърве страната от мрежата, ръководена от ислямския опозиционер Фетхуллах Гюлен, който се намира в САЩ и Анкара призовава той да бъде екстрадиран.

След опита на военните да вземат властта, Турция задържа десетки хиляди души, включително войници, полицаи, съдии, журналисти и държавни служители, което предизвика безпокойство сред западните държави, че Ердоган използва събитията, за да затегне хватката си върху властта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа