Поддържаща актриса на всички времена

Дензъл Уашингтон и Вайола Дейвис в „Прегради”.

Водещият кинокритик на в. „Гардиън” избира една сред пет велики носителки на Оскар

 

 

Подкрепящите актьорски изпълнения често носят златото на филма. Най-често те са неравномерни и непризнати, дискретно подкрепящи действието, но същевременно са двигателната сила в една лента.

Водещите актьори винаги се нуждаят от изключителна и съгласувана подкрепа в техните собствени изпълнения. Звездите не могат да свършат работата си без много интелигентната, но принципно непретенциозна работа на второстепенните актьори, които са по-долу в списъка с имената. Всички велики актьори знаят това, а може би в сърцето им е заложен страхът да не бъдат изпреварени - или от по-възрасните или от по-младите.

Ако разгледаме списъка на носителите на “Оскар” в тази категория през годините, е невъзможно да не забележите ролята на политиката за раса и пол. Жените получават тези награди за образи на слуги или на второстепенни герои, защото играят поддържащи роли както в живота, така и в изкуството. И все пак тези роли могат да бъдат преобразяващи и разрушителни.

Оскарът за най-добрата поддържаща актриса на Хати МакДаниел я превърна в легенда. Първата афроамериканка, спечелила наградата “Оскар” за ролята й на робинята Мами в филма от 1939 г. “Отнесени от вихъра”. Общоизвестно е, че за нея нямаше място до Кларк Гейбъл и Вивиън Лий на главната маса в нощта на Оскарите. С доста затруднения нощният клуб “Коконът Гроув” в Лос Анджелис беше убеден да прекрати политиката си на сегрегация и да й позволи да влезе. Самата Макданиел заяви, че се е вдъхновила от собствената си баба, робиня в плантация, точно като показаната във филма. Това беше велико актьорско изпълнение, макар че след това се превърна в нейно амплоа за остатъка от кариерата й.

Глория Греъм е звезда, чиято репутация трябваше да се възстановява след кинолентата “Филмови звезди, не умирайте в Ливърпул” и нейния ужасен край. Но брилянтният й талант е показан в във филма “Лошия и Красавицата” на Винсент Минели от 1952 г. Там тя е Розмари, лекомислена съпруга на намиращия се в затруднение сценарист, съзнателно съблазнена от безмилостен филмов магнат, изигран от Кърк Дъглас, за да саботира работата на нейния съпруг. В нейните дразнещи, хапливо остроумни реплики има нещо абсурдно и като че ли в Греъм има малко от актрисата Мей Уест, но с далеч по-тъмен реализъм.

Филмът на Питър Богданович “Последната прожекция” е един от шедьоврите на американската нова вълна и никой не допринася толкова много за величието му през 1971 г., колкото Клорис Лийчман, която играе Рут - меланхолична, самотна, секси възрастна жена, в чието мълчание пулсира неизказан копнеж и съжаление за любовната й история със Сони, изигран от Тимъти Ботъмс.

Нейната класа и грация карат ролята й да блести. Кариерата на Лийчмън започва през 40-те години на миналия век, но продължава енергично до настоящия момент с телевизионна роля в “Шоуто на Мери Тайлър Мур” и появата й в “Танцувай със звездите”. Но тази роля безспорно бе нейният шедьовър.

Тилда Суинтън е уникална фигура в модерното кино, артистична икона, филмова звезда, продуцент и инициатор на нови проекти. В съдебния трилър на Тони Гилрой от 2007 “Майкъл Клейтън” тя има нетипична роля. Въпреки че е известна с енигматичните си силни роли, тук тя играе ролята на слабохарактерна и изглеждаща виновна фигура. Тя е Карън, адвокат на нечистоплътна голяма фармацевтична компания, която е принудена да защитава работодателя си и е способна да извърши много лоши неща, но изглежда съвестта й е затормозена. Това е едно привлекателно изобразяване на злото в корпоративния свят.

Виола Дейвис беше дълбоко впечатляваща фигура и в “Прегради”, адаптация на пиесата на Огъст Уилсън през 2016 година. Тя е Роуз, съпругата на Трой, изигран от Дензъл Уошингтън, бивш бейзболен играч, който е принуден да си вади хляба като боклукчия. Това би могла да е неблагодарна роля, но Дейвис я зарежда с интелигентност и почтеност.

 

И Оскарът отива при Вайола Дейвис

За чистата й класа и стил в „Прегради”, за нейното грамотно, премислено и страстно изпълнение. Тя е едно от най-чистите и харизматични имена в този списък и всъщност една от най-харизматичните актриси, работещи сега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино