Подем за крайната десница в Андалусия

Удар за левия премиер на Испания Педро Санчес

Националисти за пръв път в регионален парламент от режима на Франко

Основната опозиция е готова за сделка с “Вокс”

Крайнодясна партия спечели на изборите в неделя места в регионалния парламент в Андалусия за първи път от края на фашистката диктатура на Франсиско Франко през 1975 г., предаде Би Би Си.

“Вокс” ще има 12 депутати в 109-местния парламент, надхвърляйки повече от двойно прогнозите за представянето си. Формирана преди почти 5 г. от отцепници от консервативната опозиционна Народна партия, “Вокс” може да се окаже ключ към бъдещо местно правителство. Особено след като и Народната партия, и либералната “Сюдаданос” заявиха, че са готови са сделка, само и само да отстранят социалистите, които управляват южната област от 36 г.

Най-многолюдният регион на Испания има висока безработица и е основен вход за пристигащите през Средиземно море мигранти.

Социалистическата партия на Педро Санчес, който оглавява кабинет на малцинството в Мадрид, продължава да е първа сила със спечелени 33 места при избирателна активност от 58,7%. Но дори с подкрепата на ляво-зелената съюзническа коалиция “Аделанте Андалусия” (17 депутати) няма да има достатъчно мнозинство за формиране на правителство. Вотът бе и тест за Санчес преди евроизборите през май догодина. “Ще продължим да следваме проевропейски дневен ред и защитим от страха конституцията и демокрацията”, обеща той.

Втора е Народната партия с 26 места (загуба на 7 депутати), а трети са “Сюдаданос” с 21 представители в местния парламент - ръст от 12.

Пробивът на “Вокс” е пореден за националисти в Европа, въпреки мнението на мнозина, че Испания е имунизирана от подобна тенденция заради спомените от режима на Франко.

Националният лидер на Народната партия Пабло Касадо вече обяви, че е готов за коалиция с “Вокс” и “Сюдаданос”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа