Подпалиха пазар в Девня заради конкуренция в търговията с козунаци

Снимка: Архив

Пожар е горял на общинското пазарче в кв. „Девня-2“, сигнализираха потребители на фейсбук страницата „Девня – древна и съвременна“, които изпратиха и снимки.  Огънят е обгорил сериозно търговския обект на ул. „Здравец“, а покривната конструкция е увиснала и всеки момент може да се срути, съобщиха от пресцентъра на Община Девня. Най-вероятно възпламеняването е умишлено и се дължи на нелоялна конкуренция в търговията с козунаци, предполагат девненци.

Те разказват, че наемателката на сергиите, на име Милена, била много трудолюбива жена. Всяка година по Великден бизнесдамата правела луди пари от продажбата на пакетирани козунаци. „Тя е наследница на първия частен предприемач в квартала. Работи като вол – от рано сутрин до късно вечер. Складчето й се намира точно до пазарчето. Добре, че не са го запалили и него“, коментират съкварталци.

„Срещу Разпети петък, когато продажбата на козунаци е в разгара си, сергиите са опожарени, за да вържат ръцете на Милена да няма къде да изложи стоката си, а клиентите да се насочат към друг търговски обект“, подозират хората, но не казват повече от това.

Засега от полицията не са подавали информация към обществеността за инцидента, което се дължи на празничните дни, в които пресцентърът не работи. Поради тази причина неясни към момента остават основни детайли, касаещи фактическата обстановка по време на пожара, включително кога точно е горял той. При всички случаи обаче за инцидента трябва да е подаден сигнал в РУ МВР-Девня и да са извършени процесуално-следствени действия под надзора на дежурен прокурор.

Задължителни компоненти на разследването би трябвало да са разпитът на наемателката и свидетели, ако има такива, анализът на записите от външното видеонаблюдение в района, назначаването на пожаро-техническа експертиза, която да обективира причината за лумналия огън и др. Търговският обект е изграден от негорими материали – желязо и бетон, от което произтичат съмненията за умишлен палеж след разливане на запалима течност. За подобни криминални деяния законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до осем години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право