Подписаха меморандума за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“

Снимки: Благой Кирилов

Меморандум между България и Гърция за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“ бе подписан в Кавала, в присъствието на Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Под документа се подписаха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и гръцкият министър на инфраструктурата, транспорта и мрежите Христос Спирдзис.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

С реализирането на проекта ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт. Очаква се проектът да привлече инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари.

Новият транспортен коридор ще създаде възможност товарите към и от пазарите на Черно море (България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия и т.н.) да могат да избягват Босфора и Дарданелите и да „излизат” в Средиземното море, за да продължат към Европа, Африка и Азия и обратно с по-ниска транспортни разходите и с по-висока сигурност в сравнение с днешния морски маршрут.

Идеята за избягване на натоварените Босфор и Дарданели не е нова, но едва през пролетта на тази година, по време на посещението на Алексис Ципрас в София, по време на срещата с Бойко Борисов се даде ход на проекта за железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“.Влаковите композиции ще могат да развиват скорост до 160 километра  в час.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции