„Подписка“ за обвинен за убийство в Борисовата градина

Йоан Матев няма да излезе от килията веднага

Йоан Матев, обвинен за убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г., трябва да излезе от ареста с най-леката мярка подписка. Това обяви съдия Мина Мумджиева от Софийския градски съд (СГС).

Решението не е окончателно. Ако на 14 ноември апелативният съд потвърди, Матев ще бъде освободен веднага. Мотивът е, че по време на престъплението той бил непълнолетен. Законът предвижда от 5 до 12 г. затвор и обвиненият може да остане в ареста неповече от 8 месеца, а Матев дори лежал две седмици повече.

Според СГС прокуратурата е знаела за този срок и трябвало да ускори работата си.

От държавното обвинение пък твърдят, че срокът е година и половина зад решетките, защото сега Матев е пълнолетен. Говорителят на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова съобщи, че ще протестират решението. Тя обясни, че забавянето е заради защитата, която непрекъснато внасяла жалби и искала по-лека мярка. Освен това майката на Матев, която е и негов адвокат, отказала да получи призовка, а това затруднявало разследването.

Вчера в съдебната зала бе връчена призовка на адвокатката на Матев, която трябва да се яви за запознаване с материалите по делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право