Подпомагат малкия бизнес в Куклен и Асеновград с 1,5 млн.евро от ЕС

Местна инициативна група, която ще подпомага малкия бизнес в общините Асеновград и Куклен, започва работа. Очакванията са двете общини да получат общо 1,5 млн. евро финансова подкрепа от Програмата за развитие на селските райони, като една част от тези пари ще се вложат в малки инфраструктурни проекти.

"Усилията за създаването на МИГ (бел. авт. - местна инициативна група) са на кмета на Куклен Мария Белчева. През декември 2015 г. тя инициира среща с Община Асеновград. Още тогава започна сътрудничеството между двете общини за постигане на споразумение за създаване на обща МИГ", обясни Николай Димитров, началник отдел "Програми и проекти" в Община Куклен.

Целта на МИГ е да се даде възможност за кандидатстване чрез проекти в Програмата за развитие на селските райони и даване на достъп до някои регионални програми. "На нашия земеделски производител му е трудно да кандидатства в голямата програма. Сега чрез МИГ земеделските производители ще се конкурират само на местно ниво, а не с всички производители в страната. Финансираните проекти са малки, с неголеми суми и са насочени към развитието на малките фирми", обясни кметът на Куклен Мария Белчева.

До 17 май трябва да бъде подадена стратегия за одобрение. Първите проекти ще започнат да се приемат в МИГ Куклен и Асеновград в началото на 2018 г. В четвъртък в Община Асеновград избраха зам.-кметицата Мария Вълканова за представител във върховния колективен орган на МИГ - общото събрание и управителния съвет. Същото трябваше да стане в петък и в Куклен по време на общинската сесия, но в последния момент кметицата Мария Белчева оттегли точката от дневния ред и тя ще бъде гласувана на извънредна сесия.

От местната опозиция твърдят, че причина за това е фактът, че местните старейшини били решили да дадат своя глас за председателя на ОбС-Куклен Пламен Гошев вместо за кмета Мария Белчева. "След публикуване на дневния ред на сесията на страницата на Община Куклен, се получиха обаждания от граждани, които пожелаха да присъстват по време на гласуването. По тази причина кметицата Мария Белчева оттегли докладната от дневния ред и апелира общинските съветници в кратък срок да се насрочи заседание в извънработно време, за да се удовлетворят желанията на гражданите", обясниха от кметството в Куклен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони