Подсилват границата с жандармерия, в готовност е и военна транспортна техника

Снимки: Пламен Стоименов

Полицията и българската армия са в готовност при нужда да се реагира с по масирано присъствие, за да не се допусне мигрантска вълна и в България. Това каза на извънреден брифинг министърът на отбраната Красимир Каракачанов след среща с премиера Бойко Борисов.

Информацията показва, че в Турция и Гърция има хора, които се опитват да организират движения през страната, каза Каракачанов.

Република Турция взе сериозни мерки още миналата седмица, но ние сме длъжни да сме в готовност заради евентуална ескалация на напрежението от хора, които подбуждат ситуацията. Взимаме мерки, за да не допуснем големи групи от хора да минат през наша територия, каза още военният министър.

Органите на МВР и МО са в готовност да се изпратят необходимите хора, съоръжения и транспортна техника. Ситуацията в момента е под контрол. Тя се наблюдава. Има готовност да се реагира, допълни Каракачанов. Нашите действия са одобрени от премиера, каза още той.

По време на брифинга вътрешният министър Младен Маринов заяви, че следят ситуацията много внимателно. "Още при първото получаване на информация за възможно движение на големи групи от мигранти сме в готовност", каза той. Ситуацията изглежда овладяна в Турция и Гърция, но не е изключено опитите там да бъдат възобновени, заяви Маринов.

На съвещението беше анализира информацията от всичките служби по проблема, по отношение на нашите граници - ситуациата е нормална, но това налага да усилим присъствието си там", каза вътрешният министър. "Засилваме и присъствието на жандармерията. Естествено дислоцираме технически средства - като термонаблюдение, термокамери, уреди за нощно виждане".

Не искам да има паника, но искам да погледнем обективно ситуацията, всички мерки за взети, каза още Маринов.Периметърът на нашата границата се гледа на дълбочина, каза Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България