Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие

Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Бездомникът Митко Каковски от Килифарево, който в продължение на 15 години е живял без покрив над главата си от два дни има осигурен фургон, където е на топло. Да отърват несретникът от тежката орисия се заели кметството в Килифарево и дирекция "Социално подпомагане" във Велико Търново.

besdomnik

До дни Митко ще получи и социална помощ, с която да плати здравните си осигуровки, за да може да се яви пред комисия за ТЕЛК и да може да получава пенсия, тъй няма право да работи заради епилепсията.

Съдбата на 38-годишния гаврош е изключително печална. До осми клас учил в родното Килифарево, след което се захванал да работи. С майка си живели тогава във ведомствен апартамент, който й дали от някогашния електромонтажен завод „Трифон Саралиев“. Имал и сестра и брат, но днес не поддържа никаква връзка с тях. Митко дълго живял с майка си, но след като тя се пенсионирала, освободила жилището и се преместила на квартира във Велико Търново.

Митко останал на улицата и от години живял по обори, стопански постройки и порутени къщи. Той разказва, че тъй като не го наемат трайно на работа, а го викат почасово да припечели някой лев, никога не успява да скъта по-голяма сума, за да наеме квартира. Когато преди време му открили и епилепсия, отказвали да го вземат на работа за постоянно, защото получавал припадъци.

„Припадам особено през лятото по жегите. Преди три години се бях хванал на работа при един бизнесмен, изпрати ме за гъби в гората над село Горни Еньовец.Там съм припаднал и ме намерили туристи, които ме носили на гръб 4 километра. След това ме закарали в болницата, където три дни съм бил в кома и после са ме закрепили и пак се върнах тук", разказва изстрадалият мъж.

besdomnik2

До преди дни той се подслонявал в стара тухлена стопанска постройка без прозорци и течащ покрив в покрайнините на Килифарево. Под покрива, директно върху пръстта, несретникът бил пригодил от кашони и стари дюшеци легло и плоскости за маса. Бездомникът палел огън и да се грее край него.„Спя върху един стол, паля огън, за да не замръзна. Там няма прозорци. Лягам да спя, а на сутринта една педя сняг върху мене" сподели несретникът.

Няколко дни преди Коледа, мъжът отчаян от скотския си живот, се запътил да се хвърля от моста над близката река.

„Реших, че за мен няма живот под слънцето, стига съм се мъчил само“, призна с въздишка Митко.

В същия момент по моста преминал автомобил и пътниците в него видели, че нещастникът се опитва да скача от парапета. Жената, която излязла от колата, взела да го увещава, обадила се на телефон 112. Скоро дошла и линейката на Спешна помощ, в която се оказало пътувал лекар, на когото Митко бил стар познайник заради епилептичните припадъци.

„Поставиха ми инжекция, свестиха ме, и ме откараха обратно в къщи", споделя препатилият мъж.

След това той се прибрал обратно в обора, докато добри хора не решили да му помогнат.

Кметът на Килифарево Димитър Събев обясни, че по коледните му изпратили топли дрехи, одеяла, храна и лекарства. Имало и такива, които пристигнали на място до обора, в който живеел мъжът доскоро без ток и вода, и му донесли дърва.

„Осигурена е социална помощ на Митко, с която ще бъдат платени здравните му осигуровки и ще преактуализираме през ТЕЛК", обясни Димитър Събев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България