Подслушвали съдия заради дело срещу Марешки

Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев е бил подслушван от агенти на ДАНС като председател на състава, който гледа делото за рекет срещу бизнесмена Веселин Марешки. Това стана ясно днес в Софийския градски съд, където Георгиев бе изправен като подсъдим за натиск върху прокуратурата.

В искането за спецразузнавателни средства (СРС) от ДАНС посочили съмнения, че съдията няма да е безпристрастен при решаването на казуса с Марешки. От Софийския апелативен съд било получено разрешение да се подслушва телефона на магистрата. В кабинета на Георгиев пък били монтирани бръмбари. В крайна сметка агентите не засекли контакти с Марешки или негови хора. Но пък чули как Георгиев склонява прокурорката Здравка Задгорска да прекрати наказателно производство за извършено престъпление от негов приятел.

“Имам 27 години стаж като съдия и съм омерзен от това, което е написано в искането за СРС спрямо мен. Никога не съм се срещал с Марешки, нито неговите защитници са ме търсили заради делото”, заяви Георгиев вчера.

По делото за рекет срещу Марешки бе определен друг варненски съдия - Красимир Гайдаров. Процесът е насрочен за 24 април, но за да започне тогава, Марешки вече трябва да е със свален депутатски имунитет.

В обясненията си днес съдия Георгиев каза, че познава прокурор Задгорска покрай баща й, който е вещо лице, но не й е оказвал натиск да смачка дело. То било срещу приятеля му, който трябвало да отговаря за това, че си е забравил ловния автомат върху капака на колата.

Днес състав на Софийския градски съд ще обяви присъдата на колегата си от Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право