Подсъдим в САЩ намеси Ердоган в процеса

Турският лидер разрешил нарушаване на US санкции над Иран

Търговецът на злато от турско-ирански произход Реза Зараб заяви пред съд в Ню Йорк, че турският президент Реджеп Ердоган разрешил трансакция в сложна схема за подпомагане на Иран да заобиколи наложени в миналото американски санкции и да харчи в чужбина печалбите си от износ на газ и петрол, предаде Ройтерс.

В рамките на процеса, който още повече влоши отношенията между Анкара и Вашингтон, Зараб се призна за виновен в пране на пари в полза на Техеран с помощта на турската “Халкбанк”. Сред обвиняемите по делото са още 8 души, включително бившия турски министър на икономиката Ахмет Чаглаян, когото Зараб твърди, че подкупил с над 50 млн. евро.

В пореден ден от процеса в Манхатън Зараб заяви, че научил от Чаглаян, че Ердоган - тогава премиер, и бившият вицепремиер за финансите на Турция Али Бабаджан упълномощили турските “Зираат банк” и “ВакъфБанк” да прехвърлят средства в Иран. И двете банки отрекоха да са участвали в предполагаеми машинации.

Според американската прокуратура Зараб и Мехмет Хакан Атила - служител на “Халкбанк” който също е задържан в САЩ, но пледира невинен, са превели стотици милиони долари в Техеран, заобикаляйки санкциите в периода 2010-2015 г.

Ден по-рано Ердоган заяви, че Турция не е нарушавала американските санкции над Иран. Вчера премиерът Бинали Йълдъръм изрази надежда, че Зараб “ще се отметне от грешката си” и отново настоя, че случаят е политизиран. Според вицепремиера Бекир Боздаг върху обвиняемия е оказан натиск да направи фалшиви признания.

Междувременно турската прокуратура започна разследване на обвинения, че семейството на президента Ердоган е прехвърли в офшорна сметка милиони долари, за да избегне данъци, като обяви, че има съмнения в достоверността на документите зад тези твърдения. Те бяха направени от лидера на основната опозиционна Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу, който съобщи по-рано тази седмица за превод на $14 млн. Семейството на Ердоган отрича и настоява в заведен в петък съдебен иск за компенсация от Кълъчдароглу в размер на $380 000.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка