Подсъдим за лихварство осъди държавата ни в Страсбург

Снимка: Архив

Подсъдим за лихварство успя да осъди държавата ни в СТрасбург заради нарушаване на човешките му права.

Благоевградчанинът Венцислав Шалявски, който е инвалид, завел дело с оплакване, че полицията му е нарушила правата и го е унизила по време на арест.

Европейският съд по правата на човека удовлетвори жалбата след като призна,че  към Шалявски наистина е имало  унизителното и нечовешко отношение по време на арест, липсата на вътрешноправно средство за защита при задържането му, както и неадекватното отношение към състоянието му, проявено от органите на реда в Благоевград преди 5 години. Тогава Шалявски бе задържан за лихварската си дейност и според жалбата му, полицаите се държали крайно арогантно, без да вземат предвид тежкото му здравословно състояние- мускулна дистрофия, която прогресира.

Съдът в Страсбург присъди на Шалявски, обезщетение 3000 евро за неимуществени вреди и 2500 евро – за разноски по делото. Венцислав Шалявски има дело извършване на банкови сделки без разрешение и незаконно отпускане на кредити.

Той е обвинен, че е давал кредити срещу лихва продължение на 10 години – от 2005 г. до 2015 г. Отпусканите от него суми варирали от 100 лв. до 30 000 лв., при месечни лихви от 3% до 20% за различни срокове до тяхното издължаване, както и срещу учредяване на договорна ипотека върху недвижим имот. По този начин той получавал от 50 лв. до 2000 лв. лихви месечно.

В хода на делата бе установено, че по един незаконно предоставен кредит размер на 11 000 евро, при 12% месечна лихва, той успял за период от 36 месеца да си набави 47 520 евро.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право