Под въпрос са 30% от заплатите на чиновниците

Владислав Горанов, министър на финансите

Възнаграждението за постигнати рeзултати ще бъде преценявано от кабинета

Получаването на 30% от заплатите на чиновниците е под въпрос. Дали администрацията ще получи допълнителното трудово възнаграждение, което се дава на база постигнати резултати, ще се преценява от изпълнителната власт в рамките на компетентността на правителството за текущо управление на бюджета. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, който представи предложената от кабинета актуализация на бюджета във връзка с икономическата криза, причинена от пандемията.

Разходите за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати са до 30% от разходите за заплати във ведомствата. Тези допълнителни възнаграждения се дават на база атестации на всеки чиновник четири пъти - през април, юли и октомври за текущата година, и през януари - за предходната. Те бяха въведени през 2012 г., когато министър на финансите беше Симеон Дянков и станаха неразделна част от възнагражденията на всеки държавен служител.

От министерството на финансите са разработили три сценария за развитие на икономиката. Актуализацията на бюджета е предложена според най-негативния сценарий, за да се подготвим за най-тежката ситуация, каза министър Горанов. Най-негативният сценарий е за спад на икономиката с 3%. При него възстановяването на заетостта ще започне в края на 2020 г. и ще продължи през 2021 г. Другите два сценария са за нулев ръст на икономиката, както и за растеж на Брутния вътрешен продукт с 0,7%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика