Под обстрел 200 българи търсят метеорити

Над 200 българи търсиха метеорити в Средна гора, докато ловните дружинки от района гърмяха за диви прасета. Въпреки заплахата от куршуми ентусиастите нарамиха металодетектори и магнити и се впуснаха в изследване на местността, за която има данни, че е приютила гост от Космоса. Това разказа пред „Труд“ председателят на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити (БАТСЗМ) Кирил Стаменов.

Експедицията от началото на месеца е първа по рода си у нас. Недостатъчното време и опасностите обаче притиснали търсачите.

Имаше около 100 човека записани за експедицията, а дойдоха над 200 човека. Няколко ловни дружинки от Калофер, Свежен, Осетеново и Александрово ловуваха диви прасета в региона. Те всички знаеха за нас и се съобразяваха с начина и местата за ловуване през двата дни, когато бяхме там. Ние обаче обходихме по-малък район заради свистенето на куршуми. Не искахме никой да пострада“, разказа Стаменов.

По думите му търсенето на метеорити не се увенчало с успех поради екстремните обстоятелства. По трасето освен всичко останало имало и жени и деца, дошли да търсят камъни от Космоса, което наложило допълнителни мерки за сигурност.

Не успяхме да намерим това, за което бяхме тръгнали, но пък открихме самородно злато, антична шлака, магнетити и хематити. Не се отказваме. Там районът е огромен, горист, има дерета, така че доста трябва да се обхожда“, уточни организаторът на експедицията.

Той е категоричен, че тя ще продължи напролет, защото сателитните данни за паднал метеорит в тази част на България са безспорни.

Магнити на върха на пръчки

Двудневното издирване на находки от Космоса в Средна гора протекло не само с металодетектори, но и със специални разтегателни пръчки, в чийто край има силни магнити. Методът е заимстван от американците, обясни Кирил Стаменов.

По думите му осем химични елемента са най-разпространени в метеоритите - желязо, кислород, магнезий, силиций, никел, сяра, калций и кобалт. За да се признае за метеорит едно тяло, то трябва да съдържа желязо, никел над 1% и кобалт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл