Под тепетата ще борят снега с 98 машини и 4777 тона сол

Разходите за зимно снегопочистване в Пловдив са намалени драстично и почти двойно благодарение на новата техника, закупена от ОП "Чистота" и фирмата подизпълнител "КМД" АД. Докато в предишни години сметката е надхвърляла 1,1-1,2 млн.лв. сега вече излиза под 650 000 лв. благодарение на основно подменения автопарк и чисто новите машини от екоклас Евро 5 с по-малък разход на гориво.

Това стана ясно при инспекцията на изправността и готовността на техниката за работа при зимни условия, извършена в четвъртък от комисия с председател зам.-кмета по транспорта инж. Златин Велев. Зимните дежурства започват на 15 ноември и продължават до 15 март 2017 г., но в зависимост от капризите на времето този предварителен график може да претърпи корекции, уточни Оник Агопян, временно изпълняващ длъжността директор на ОП "Чистота". Тази зима общинското предприятие и "КМД" ще чистят булевардите и улиците в града под тепетата общо с 55 снегорина, 26 солоразпръскача, 8 фадроми, а 9 малки многофункционални машини ще борят снега по велоалеите и пешеходните зони. "Ако се наложи разполагаме в резерв с още 8 снегорина и 2 солоразпръсквачки.

На депо пък имаме складирани 4777 тона сол и 84,8 тона калциев хлорид", съобщи Оник Агопян. ОП "Чистота" има на склад и над 2000 тона пясък от 2012 г., когато за последно той бе използван в борбата срещу заледяването по улиците в Пловдив. За всяка машина, включена в зимно дежурство, се плащат по 3.60 лв. с ДДС на час, а отделно се заплаща по фактури, когато снегорините излизат от гаража да работят.

В началото на 2017 г. в ОП "Чистота" ще бъдат доставени още една многофункционална и две снегопочистващи машини, произведени през 2016 г., които Община Пловдив вече е договорила да закупи на лизинг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони