Под 10% от язовирите в Търновско са с неизправности

Областният управител на Велико Търонво проф. д-р Любомира Попова и заместник областният управител инж. Детелина Борисова проведоха работна среща с председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски. На срещата присъстваха и заместник-председателят на агенцията Валтер Василев и главният секретар Валентин Чиликов.

Ръководството на Държавната агенция инициира серия от срещи с областните управители във връзка с проверките на язовирите. Целта е да се засили вниманието към тях с цел превенция и недопускане на сериозни инциденти, които могат да причинят материални щети и да създадат риск за живота, и здравето на хората. Велико Търново е една от областите с най-малко констатирани несъответствия при проверките на язовирите на нейната територия. Издадени са 16 предписания, а водните обекти в региона са общо 158.

????????????????????????????????????

„Активните ни съвместни проверки ще продължат като сме готови да съдействаме с експертиза и друга важна информация, за да можем да елиминираме всички потенциални заплахи, свързани с експлоатацията на язовирите в региона“, подчерта Петър Горновски.

По думите му на национално ниво се търсят възможности за подпомагане на общините, в това число и с финансиране, за поддръжката на язовирите, които стопанисват. Именно представителите на местната власт са отговорни за експлоатацията на най-голям брой водни обекти в България – над 90% от всички регистрирани язовири. Председателят на ДАМТН представи и подготвяните промени в Закона за водите и подзаконовата нормативна уредба, които целят да се въведе категоризация на язовирите в зависимост от техния обем и технически характеристики. Целта да се освободи административен капацитет за много по-засилен контрол на по-проблемните водни обекти и тези със сериозни обеми. Обект на промените са и детайлизирането на контролните функции на ДАМТН в тази област.

По време на разговора бяха обсъдени бъдещи съвместни инициативи с ДАМТН. Една от тях ще се осъществи на 15 септември, когато областният управител и представители на агенцията ще раздават брошури в училищата за безопасното ползване на асансьори е ескалатори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България