Поезия и графикатура в едно цяло

Уникална книга представиха поетът Георги Константинов и художникът Иван Газдов

Уникална книга представиха поетът Георги Константинов и художникът Иван Газдов. Заглавието „Как се ражда дракон” (изд. ideadesign, 2018) веднага привлича с оригиналността си и ни подсказва навлизане в пределите на лирико-сатирата: поезия на болезненото днес и нейното партньорство с графиката и карикатурата. Премиерата на това луксозно издание (билингва: български – английски език) привлече в галерия „Академия” над 200 почитатели на двамата изтъкнати творци. Книгите бързо се свършиха и десетки разочаровани читатели останаха с празни ръце. Събитието се водеше от доц. Георги Лозанов, които очерта общофилософските и житейско-социални пластове на припокриване, отблъскване и хармонизиране в стила на двамата автори: „Те се обогатяват взаимно, усещат сложното поведение на човека и неговото битие – една философска обективизация на човешката природа. За да видиш цялото, трябва да се вгледаш в детайла – графикатурите са едни парчета, през които виждаме цялото. Познанието е парчето собствен живот, по което можем да възстановим цялостността на всемира. И Георги Константинов, и Иван Газдов са абсолютно индивидуални творчески личности, но в тази книга са постигнали хармония. Тяхното артистично усещане ги води по обща траектория – те наблюдават света през парадокса, който е една искра, но и дълбочина. Тук парадоксът е парадоксален, защото съвременният човек е подготвен за парадокса, трудно може да бъде изненадан.”

Стихове от книгата четоха Татяна Лолова и Георги Константинов. Мултимедиийна презентация осветли творчеството на Иван Газдов, а Георги Константинов разкри механизма на тяхното сътрудничество: „В типичния си стил големият художник Иван Газдов ми даде 400 карикатури и ми каза: „Избирай това, което подхожда на твоите стихотворения”. Оказа се, че тези рисунки са показвани в над 30 изложби по света. От друга страна, мои стихотворения са преведени и представени в над 25 държави. Ето как ние сме се срещали индиректно в контекста на световната култура. А от година и половина сме близки приятели. Той е невероятен художник и аз съм сигурен, че неговите рисунки ще бъдат нов импулс за моето творчество.”

Иван Газдов също даде своята оценка на тяхното партньорство: „Георги Константинов нагнетява в кратки редове очароващи фантазии, които стенат и скимтят, кротуват или ни гълчат, и са все по-напред от това, което си мислим. Не спирам да се удивявам и да намирам вдъхновение за себе си. И съм безкрайно благодарен за това, че младичката и много ревнива Ерато (богиня на поезията) ни сближи.”

Георги Константинов

КАК СЕ РАЖДА ДРАКОН

Началото е битка –

между падащия кръст

на птица

и свита като лък

змия...

Извечен спор

на силните криле

с безкрилото коварство

на земята.

Ненавистно воюват

двете божи твари.

Воюват страстно,

дълго,

безнадеждно...

Разменят удари и рани,

които плашат,

ала не убиват...

Накрая се прегръщат.

И се сливат.

Политат заедно

към синьото небе...

Змия с криле.

И птица с неочаквано коварство.

Така се ражда дракон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура