Поетът Валери Станков получава голямата награда "Варна"

Поетът Валери Станков ще получи голямата награда "Варна" срещу празника на Светите братя 24 май. Той е автор на 35 книги с поезия, белетристика, публицистика, ярки заглавия сред които са "Огън на брега", Нощен хляб", Деца на рая", Защото е есен", Библия за несретници" и много други.

Предстои да излезе от печат най-новата му книга "Прочит на огледалото". Поетът на Варна, както го наричат край морето, досега е бил отличен с награда на СБП за публицистика, национална награда "Гео Милев", национална награда "Дамян Дамянов" и други.

12-те номинации за постижения в областта на културата бяха гласувани на сесия на Обшинския съвет на Варна с пълно мнозинство, без нито един глас "против" или "въздържал се". Маестро Пламен Аврамов ще бъде награден за юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“. Сред отличените е актьорът Симеон Лютаков за забележително изиграната роля на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и за участието му в два международни фестивала в Сърбия и Черна гора.

Цветина Иванова получава наградата за блестящо изпълнение в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

Заслужено в раздел "Музика" е отличен символът на Варна и на Военноморските сили-неговият представителен духов оркестър с 134-годишна история с диригенти капитан III ранг Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов.

Екип на БНТ Варна получава награда "Варна" за документалния филм "Около света за 202 дни", посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата "Кор Кароли". Журналистът Емилиян Ялъмов е отличен за висок професионализъм в отразяване на културния живот във Варна и за двата филма на БНТ Варна „№ 1 – туризмът“ – „Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони