Поет блъсна с кола човек на пешеходна пътека

Недялко Йорданов не разбира, че ще трябва да отговаря за катастрофата.

Недялко Йорданов опитва да избегне правосъдието

Бургазлията набеждава прокуратурата в отмъстителност

Поетът Недялко Йорданов е обвиняем заради катастрофа, в която блъснал и потрошил 87-годишен мъж на пешеходна пътека в Бургас, причинявайки му средна телесна повреда. Новината предизвика буря от негодувание у него, след като неизвестно защо решил, че ще остане ненаказан.

Инцидентът станал през март на кръстовище в морския град, а преди дни, след разследване му беше повдигнато обвинение. Поетът изригна бурно във фейсбук, като обвини прокуратурата, МВР и Бойко Борисов в политическа репресия. Йорданов извади от десет кладенеца вода, за да докаже, че срещу него не трябва да има съдебен процес, ако не за друго, то поне заради това, че малкият му син Недялко Недялков (собственик на „Пик“), е агитирал за избирането на Иван Гешев за главен прокурор. „И как изобщо не му пука (на Гешев – б.р.) за другия ми син Недялко, собственик на агенция ПИК, който толкова време вече понася хиляди хули и подигравки, задето се е заел със защитата на прокурора Гешев. Обзет от някаква необяснима за мен илюзия. Без да подозира какво прави въпросната личност дори с родния му баща“, пише поетът във фейсбук. Причина за „репресията“, според него, бил пост в социалната мрежа, в който защитил другия си син Асен, съсобственик на сайта „Бивол“, който пък бил против кандидатурата на Гешев за главен прокурор.

В желанието си да набеди закона и правосъдието в зла отмъстителност, поетът си позволява дори да обвини ранения в катастрофата старец, който също имал вина за случката, въпреки, че преминавал на зелено и пешеходна пътека. „Потеглих направо и после завих наляво, стигнах до пешеходната пътека, когато внезапно пред мен изневиделица сякаш изникна човек. Слава богу, имам светкавичен рефлекс и моментално натиснах спирачка. Човекът падна на земята и на главата си имаше кръв. Веднага го качих в колата и тръгнахме към Спешна помощ в Окръжна болница. По пътя той ме заговори, оказа се, че е 87 годишен, с бастун, чувстваше се съвиновен“. Как точно човек на тази възраст, че и с бастун е успял „да изскочи“ на пътя, Йорданов не обяснява.

„Дознателката каза, че нашите показания са достатъчни и случаят наистина е приключен. Изминаха цели пет месеца от тогава“, пише възмутен той. Това обаче едва ли е вярно. При тежка катастрофа с ранен, няма как за ден разследването да приключи. Пострадалият старец обаче се е сприятелил с поета и няма никакви претенции. „Оказа се много симпатичен и обективен човек и непрекъснато повтаряше, че не съм виновен, че случилото се е „малкият дявол“, защото и двамата сме живи и здрави и нека го забравим. И наистина го забравихме“, пише Йорданов. Разследването обаче продължава. И не защото поетът е опасен за властта, както твърди, а защото законът е такъв. И той е за всички.

 

Обвиненият Нямам никакви притеснения

„Аз не се считам в никакъв случай за „свещена крава“ или недосегаем от закона“, твърди Недялко Йорданов. „Именно заради това и по никакъв начин не се обадих никому, не потърсих „оправяне“ по „втория начин“, а минавам чинно по всички процедури на прокуратурата, защото съм повече от убеден в своята правота и нямам никакви притеснения от ситуацията по същество. Не искам да гадая каква личност е господин Иван Гешев, без чието знание и поощрение това не би било възможно да се случи. Нямам и съмнение, че той ще отрече, че не знае, а чиновниците му по места действат напълно свободно и по убеждение. Все едно дали става дума за мен – все пак един стар поет с някакво име в обществото. Може би иска да му се моля? Или да окаля името ми?

 

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев:

Голям поет е, но законът трябва да се спазва

Искам да разсея всякакви спекулации по темата с г-н Недялко Йорданов. Трябва категорично да е ясно, че законът не позволява при пътно-транспортно произшествие, допуснато на пешеходна пътека, наказателното производство да бъде прекратено по искане на пострадалия. Това произтича от нормата на закона, а не от волята на наблюдаващия прокурор. Нормите на закона са такива, каквито законодателят приема. Прокуратурата е спазвала стриктно закона, тя е задължена да действа по закон, независимо с оглед субекта на престъпление. Всякакви упреци граничат с тенденции и манипулации. Имаме пътно произшествие на пешеходна пътека - квалификацията на деянието изключва прекратяване на наказателното производство по искане на пострадалия. И тук личността на г-н Недялко Йорданов, безспорно голям поет, няма нищо общо с еднаквото приложение на наказателно-правната норма спрямо всички.

 

Започнал като учител в Малко Търново

Нова пиеса се играе в Народния театър

Недялко Йорданов е български поет и драматург, роден в Бургас. В началото на кариерата си работи като учител в Малко Търново, като през това време пише стихове и ги публикува във в. „Черноморски фронт“. Превежда поезия от турски и руски език.

През 1963 г. се мести в родния си град, където става драматург в Бургаския театър. Остава на тази длъжност цели 20 г. и там среща втората си жена - актрисата Ивана Джежева. От първия си брак има син Асен, който сега е съсобственик на скандалния сайт „Бивол“. По-малкият му син Недялко Недялков е собственик на информационна агенция „Пик“. Недялко Йорданов продължава да пише стихове, наскоро в Народния театър беше премиерата на пиесата му „Каквото, такова“, на която е и режисьор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи