Пожарникарите в Пазарджишко изнемогват да гасят запалени сухи треви и стърнища

Снимка: Pixabay/Архив

Огнеборците в Пазарджишко изнемогват да гасят запалени сухи треви и стърнища - само в събота служителите на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в областния град са се отзовали на повече от 10 сигнала.

Пожарникарите са хвърлили огромни усилия, докато загасят пламъците покрай пътя от Пазарджик за Пещера в близост до общинското сметище и в района на 96-ия километър на автомагистрала "Тракия". "По вина основно на стопаните на земеделски земи тези случаи зачестяват по това време на годината. Преди пролетната оран масово се предприемат нерегламентирани палежи на сухи треви и стърнища.

Отново предупреждаваме, че това е изключително рисково и опасно, а тези, които палят, носят и административна отговорност. При такива пожари се нанасят щети не само на полския и горски фонд, но често и на жилищни сгради", коментира Мирослав Стоянов, говорител на Областна дирекция на МВР-Пазарджик, и припомня, че в предишни години е имало и случаи с фатален край и починали хора в резултат на нерегламентирано палене.

18-годишно момче от пазарджишкото село Говедаре е било задържано след разследване на полицията откъде е тръгнал пожара в близост до местния стадион, при който в четвъртък изгоряха 2500 бали с люцерна, сено и слама. Криминалистите установили, че пожарът е тръгнал от тийнейджърска игра и запалване на сухи треви и отпадъци, а оттам искрата се е прехвърлила върху сеновала, , собственост на 63-годишния фермер С.Б.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България